Пт, 2024-03-29, 02:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:59
Процентні ставки ростуть. Українці масово несуть гроші в банки
Інші останні Економічні новини
За минулий місяць населення поклало в українські банки 5,3 млрд гривень, що значно більше за травень, коли фінустанови збільшили портфель вкладів на мізерні 38 млн грн, повідомили у Нацбанку. "КомерсантЪ-Україна" пише, що при цьому банки через нестачу гривні продовжують підвищувати депозитні ставки, щоб залучити ще більше клієнтів.

Так, на початку липня ряд кредитних установ підвищив процентні ставки за річними депозитами у гривні: "Юнекс Банк" - до 20,5%, "Платинум Банк" - до 21,25%.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг", найбільше за вклади в гривні готовий платити банк "Таврика" - 23,5%.

Банкіри пояснюють підвищення ставок браком коротких коштів.

"Вкладники не дуже налаштовані інвестувати кошти в довгострокові депозити, тому ми підвищуємо ставки за короткостроковими вкладами, щоб конкурувати на ринку. Думаю, це тимчасовий ефект, тому що обсяг гривні в банківській системі не дуже високий, і банки намагаються її привернути", - пояснив голова правління "ПроКредит Банку" Віктор Пономаренко.

Парадоксальність ситуації полягає в тому, що банкіри говорять про дефіцит коштів і перманентну кризу ліквідності на тлі приросту вкладів населення в першому півріччі на 31,7 млрд грн, або 10,3%. Це навіть вище, ніж на початку минулого року, коли клієнти принесли 26,2 млрд грн, збільшивши портфель банків на 9,7%.

Однак проблему в нинішньому році викликав відтік коштів юридичних осіб, які вилучили з рахунків 14,9 млрд грн (-8,2%). Фактично банкіри за рахунок населення рефінансують цей відтік.

Аналогічна ситуація спостерігається і щодо валютних вкладів. Якщо раніше ставки на рівні 10-11% пропонували невеликі банки, то тепер 10% обіцяють вже й установи в групі найбільших.

"Рішення про пропозицію акційної ставки до 10% у доларах є результатом нашої оцінки майбутнього руху процентних ставок на ринку і викликано кількома причинами, зокрема необхідністю конкурувати з іншими гравцями депозитного ринку", - пояснює директор блоку "Казначейство" "Альфа-Банку" Володимир Лотоцький.

Варто зазначити, що депозитні ставки зросли і по валюті. Якщо раніше ставки на рівні 10-11% пропонували невеликі банки, то тепер 10% обіцяють вже й установи в групі найбільших. У самих фінустановах пояснюють це необхідністю конкурувати з іншими гравцями депозитного ринку.

Нагадаємо, у червні довіра населення до банківської системи знову знизилася. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн.

Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.

Зазначимо також, що вітчизняним банкам доведеться знизити прибутковість валютних депозитів через те, що Нацбанк підвищив нормативи резервування валютних вкладів для комерційних банків.

Таким чином НБУ проводить політику дедоларизації економіки, зокрема, структури депозитів, стимулюючи віддавати перевагу вкладам у гривні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: українці, гроші в банки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]