Сб, 2024-04-20, 14:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:23
Рекордний попит на валюту констатували у НБУ
Інші останні Економічні новини

Фанати Євро-2012 не поспішали залишати в Україні валюту, а українці, навпаки, кинулися її скуповувати, встановивши в результаті рекорд від початку 2012 року. Як повідомили у Національному банку України, комерційні банки в червні купили у населення валюти на 1,122 млрд дол, продали - на 1,863 млрд дол, чистий обсяг купівлі готівкової валюти населенням в червні зріс на 40% до 741 млн дол, повідомляють "Коментарі".

При цьому негативне сальдо на готівковому ринку в січні було на рівні 556,5 млн дол, в лютому - 372,7 млн дол, в березні - 544,1 млн дол, у квітні - 209 млн дол.

Відповідно до огляду НБУ, негативне сальдо інтервенцій на валютному міжбанку в травні становило 704 млн дол. За минулий місяць НБУ продав 1,289 млрд дол, а поповнив резерви на 584,5 млн дол.

Місяцем раніше чистий прибуток від покупки валюти населенням у травні становив 526,8 млн дол, що, в свою чергу, в 2,5 раза більше, ніж у квітні.

Нагадаємо, минулого тижня експерти повідомили, що у липні найвигідніше купувати долар. Різких стрибків на валютному ринку України експерти не прогнозують, але вважають, що вигідніше все ж тримати заощадження в американській валюті й на короткостроковому депозиті в банку.

Національний банк, у свою чергу, продовжує боротися з доларизацією економіки України. Постановою №248 він підвищив з 30 червня нормативи обов'язкового резервування по вкладах в іноземній валюті: за короткостроковими депозитами юридичних і фізичних осіб з 8% до 9%, за довгостроковими - з 2% до 3%.

Раніше повідомлялось, що відповідно до нової постанови центробанку, вітчизняним кредитним установам доведеться відправляти в резерви більше доларів США, ніж раніше. Таким чином регулятор намагається виманити інвалюту у підопічних комерційних банків, чим стабілізує курс гривні, яка недавно розхиталася.

Зазначимо, що довіра населення до банківської системи знову знизилася. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.

А тим часом, голова Національного банку Сергій Арбузов заявляє, що наприкінці року в разі гострого браку валюти девальвація гривні може стати неминучою. Він зазначив, що платіжний баланс в Україні зараз позитивний, але на кінець року може виявитися і негативним.

Утім, на початку червня глава НБУ був більш оптимістичним. Гривня буде стабільною і після Євро-2012, і після парламентських виборів, заявляв він.

У свою чергу міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко заявляв, що Україна перебуває в передкризовому стані. Курс української гривні запропонував прив'язати до валютного кошика.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1002 | Додав: admin | Теги: попит на валюту, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]