Чт, 2024-04-25, 14:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:51
Сирійська влада сконцентрувала хімічну зброю на своїх кордонах
Інші останні Новини світу

Сирійська армія передислоковує хімічну зброю в аеропорти ближче до кордонів країни, йдеться в заяві, поширеній у вівторок Вільною сирійською армією (ВСА), яка воює на боці опозиції, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Асад(президент Сирії Башар Асад) перемістив частину озброєнь і обладнання для змішування хімічних компонентів в аеропорти поблизу кордонів Сирії, - йдеться в заяві. - Об'єднане командування Вільної сирійської армії всередині країни добре поінформоване про місця дислокації цієї зброї".

Опозиція вважає, що метою перекидання хімічної зброї є створення тиску на світове співтовариство, зокрема на ту його частину, яка виступає за відставку Асада.

"За інформацією, яка є в нашому розпорядженні, режим почав перекидання складів зброї масового ураження кілька місяців тому (...), мета цього кроку - створення тиску на світове співтовариство", - вказує ВСА.

Водночас опозиція впевнена, що урядові війська не наважаться використовувати хімічну зброю проти Ізраїлю. "За 30 років режим не здійснив жодного пострілу в бік Ізраїлю, і він, звісно, не має наміру використовувати хімічну зброю проти цієї країни", - йдеться в заяві.

Напередодні представник сирійського МЗС Джихад Макдісі не виключив можливості застосування владою хімічної зброї, якою вони володіють.

"Ми станемо використовувати хімічну зброю тільки в разі агресії ззовні", - сказав Макдісі.

Він також запевнив, що "всі склади хімічної зброї в країні перебувають під контролем урядових військ".

З попередженнями сирійській владі в зв'язку з цією загрозою вже виступив президент США Барак Обама.

Він заявив, що застосування хімічної зброї стане "трагічною помилкою" сирійського президента Асада, і підкреслив, що вся відповідальність за подібні дії буде лежати на ньому.

З аналогічних позицій висловився і представник Пентагону.

Влада Сирії в жодному разі не повинна розглядати питання про можливе застосування хімічної зброї в разі зовнішньої агресії, заявив журналістам офіційний представник міноборони США Джордж Літтл.

"Вони (влада Сирії) не повинні ні на секунду замислюватися про використання хімічної зброї. Уряд США рішуче заявляв про те, що висловлювання про можливе застосування хімічної зброї повністю неприйнятні", - сказав він.

Заклопотаність заявою МЗС Сирії висловили також ЄС, Великобританія, генсек ООН Пан Гі Мун.

У зв'язку із загостренням ситуації в Сирії Ізраїль став проявляти занепокоєння тим, що наявна в Сирії хімічна зброя може потрапити в руки ісламістів, зокрема "Хезболли".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив в інтерв'ю американському телеканалу Fox News про те, що боїться, що після падіння сирійського режиму в країні настане хаос, і за таких обставин хімічна зброя може потрапити в руки терористів.

"Ми, звичайно, не хочемо піддаватися небезпеці, якщо хімічна зброя потрапить у руки "Хезболли" або інших терористичних угруповань", - підкреслив він.

Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак раніше заявив, що Ізраїль розглядає можливість військової акції, якщо виникне небезпека потрапляння хімічної зброї в руки терористів.

Сирія не підписувала конвенцію про заборону хімічної зброї.

Раніше в цьому місяці колишній сирійський посол в Іраку Наваф аль-Фаріс, який перейшов на бік опозиції, сказав, що Башар Асад готовий застосувати хімічну зброю проти збройної опозиції.

"Я переконаний, що якщо народ зажене Асада в кут, той застосує таку зброю", - сказав колишній сирійський дипломат.

Він додав: "Є інформація, непідтверджена інформація, що хімічна зброя вже використовувалася в Хомсі (сирійське місто)".

Голова опозиційного сирійського національної ради Абдельбасет Сейда у вівторок також заявив: "Режим (Асада), який знищує дітей, ґвалтує жінок, може також просто використовувати і хімічну зброю".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: хімічну зброю, Сирійська влада, кордонах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]