Чт, 2024-03-28, 17:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
Спробують "розбудити" Сплячу Красуню в Національному художньому музеї
Інші останні Культурні новини
З 22 серпня по 9 вересня в Національному художньому музеї у Києві покажуть проект українсько-канадського художника Тараса Полатайка "Спляча Красуня", пише Gazeta.ua.

"Дві години на день у залі музею спатиме Красуня. На вході у приміщення стоятиме серйозний охоронець. Щоб потрапити туди, треба буде підписати контракт з умовою: якщо цілуєте Красуню, а вони при цьому відкриває очі, то одружуєтеся. Якщо контракт не підпишете, туди не зайдете, але, водночас, цілувати Красуню не мусите. Дівчина теж підписується під словами: "Якщо під час поцілунку відкриваю очі, то виходжу заміж за цю людину". Контракт серйозний. Завірений у нотаріуса. Але якщо не захочуть одружуватися, я ж не буду за ними ганятися".

Красуню оберуть серед жінок, які бажають взяти участь у перформансі. Її визначить сам художник під час кастингу. Він проходитиме з 13 липня по 13 серпня у приміщенні музею.

"Кандидатка мусить мати 18 років, бути незаміжньою і мати щире бажання одружитися. Інших обмежень немає. Все просто — мусить бути гарна і розумна. Під час кастингу проситиму розказати щось про себе і про свою мотивацію участі у проекті. Спочатку хотів взяти одну красуню. Але раптом щось перемикне в голові у людини і зірветься. Або можуть не відпустити з роботи на 3 тижні. Думаю, доведеться брати більше красунь".

Проект "Спляча Красуня" реалізують вперше. Переговори з музеєм тривали більше року.

"У кімнаті нічого не буде. Все буде білим - білий подіум, на ньому біле, м'яке, атласне ліжко. Красуня спатиме на ньому у білій сукні від дизайнера. Вона зможе відкрити очі через 20 хвилин і на цьому виставка припиниться. Після цього будемо увесь час крутити відео цих 20 хвилин. Бо усе зніматимемо на відео. Так само вона може взагалі ніколи очей не відкрити. Проект демонструє старий, як світ, архетип стосунків між жінками і чоловіками. З одного боку, чоловіки активно себе мають проявляти. Але все у її руках - якщо очей не відкриє, нічого не буде".

Тарас Полатайко неодружений. З 1989 живе і працює в Канаді та Нью-Йорку. Представляє Україну на міжнародних бієнале.

У травні цього року в Києві пройшла перша міжнародна бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012.

Раніше повідомлялося, що з 27 квітня до 26 серпня 2012 року в Національному художньому музеї України триває виставка "Міф" Українське бароко", присвячена аналізу та переоцінці історії українського мистецтва.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: Національному художньому музеї, Сплячу Красуню | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]