Чт, 2024-04-25, 19:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:20
The Guardian. Андрій Курков - Україна: війна слів
Інші останні Іноземна преса про Україну

Україна має два хворих місця: Голодомор і українську мову, міркує український письменник Андрій Курков в коментарі для The Guardian. За словами Куркова, за часів Російської імперії українська мова часто опинялася під забороною: Катерина II наказала припинити викладання українською в Києво-Могилянській академії, Петро I заборонив книгодрукування українською, Російська православна церква вилучила підручники української мови зі шкіл, Олександр II заборонив ввезення книг українською, а Олександр III - використання української в державних установах.

Акція проти мовного закону. ВІДЕО

"Зрозуміло, чому українці вважають статтю конституції, яка стверджує українську як єдину офіційну мову країни, найважливішим досягненням від часів здобуття незалежності", - підсумовує письменник.

Автор нагадує, що українською розмовляють трохи більше ніж 50% населення країни і що російською говорять переважно на сході, куди росіян в 1930-ті роки висилали працювати на шахти, і в Криму. Він також зазначає, що антирадянські настрої на Західній Україні трансформувалися в "загальну антипатію до Російської Федерації", а українські політичні партії, які виступають за зближення з Москвою, підтримує РФ. Крім того, за словами автора, провладна Партія регіонів спробувала отримати контроль над україномовним центром і заходом країни, поставивши своїх людей в місцеві органи управління, і тим самим зіпсувала ставлення до себе. Тому, коли у вівторок Верховна Рада провела закон, що підняв статус російської до офіційної "регіональної мови", із заходу до Києва негайно рушили цілі автобуси з протестувальниками.

"Ми навряд чи станемо свідками нової Помаранчевої революції, але закон про мову також навряд чи буде підписано і затверджено", - пише Курков, нагадуючи, що спікер Ради і один з його заступників заблокували ухвалення закону, подавши заяву про відставку.

"Проте політизація мови в Україну триватиме", - зазначає письменник. Курков додає, що завжди писав російською і відмовляється писати українською, незважаючи на тиск і на те, що згоден з нормою про українську як про єдину державну мову. "Поки що я не хочу ставати солдатом у цій війні слів", - підсумовує він.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1076 | Додав: admin | Теги: українська мова, голодомор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]