Пт, 2024-04-19, 02:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:44
У цьому році збитки аграріїв можуть сягнути 40 мільярдів
Інші останні Економічні новини
Втрати виробників зерна у 2012/13 маркетинговому році можуть досягти 40 млрд грн - з урахуванням 29 млрд грн за рахунок різниці цін, 5,5 млрд грн - втрат врожаю через несприятливі погодні умови в травні-червні та 4,5 млрд грн - збільшення видатків на оренду землі через збільшену нормативну грошову оцінку землі на 75,6%.

Як повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), незважаючи на підвищення світових цін на зернові культури, ціни на українському ринку залишаються на порівняно низькому рівні: різниця в цінах на пшеницю в Україні та світі становить 78 дол за тонну, на ячмінь – 33 дол за тонну, на кукурудзу – 96 дол за тонну, передають "Коментарі".

Як зазначають в УКАБ, основними факторами занижених цін є невідшкодування ПДВ при експорті зерна, високі логістичні витрати, високі перехідні запаси зерна (через обмеження, які запроваджувалися минулого маркетингового року задля стримування цін), а в окремих випадках - і складнощі з міжрегіональними перевезеннями зерна в поточному маркетинговому році.

"2012 рік є катастрофічним для українських виробників сільськогосподарської продукції. Тому цього року держава зобов'язана забезпечити їм належну підтримку для забезпечення продовольчої безпеки країни та аби убезпечити вітчизняний аграрний бізнес від згортання виробництва. Одним із найбільш дієвих кроків, на наше переконання, має стати перегляд коефіцієнта нормативної грошової оцінки землі", - зазначив президент асоціації УКАБ Алекс Ліссітса.

Раніше аграрії оцінили втрати від посухи в 10 млрд гривень. Разом із тим вони запропонували уряду оголосити шість областей України постраждалими від посухи і компенсувати місцевим агрогосподарствам збитки.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики і продовольства знизило прогноз експорту зерна з України в 2012-2013 маркетинговому році (липень 2012 - червень 2013 р.) до 20 млн тонн проти раніше очікуваних 23 млн тонн.

При цьому прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що експорт зерна з України обмежуватися не буде. Він запевнив, що обсяги нового врожаю, а також запаси зерна дозволяють говорити про забезпечення продовольчої безпеки повною мірою на внутрішньому ринку, і це дозволить Україні експортувати зерно.

Азаров прогнозує, що урожай зерна в Україні цього року сягне 47 млн тонн. Утім, через несприятливі погодні умови врожайність зернових культур у поточному році значно впала. Наразі спекотна та суха погода примусила передчасно почати жнива.

Нагадаємо, в Мінагропроді прогнозують, що валовий збір зерна поточного року очікується 45-50 млн тонн. При цьому вперше більше половини врожаю становитиме кукурудза.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 934 | Додав: adminA | Теги: 40 мільярдів, Збитки аграріїв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]