Ср, 2024-04-24, 07:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:07
Українець змайстрував підводний човен, який йому наснився, а частный детектив в Запорожье его бережет
Інші останні Новини світу науки і технологій
Українець збудував підводний човен, який може робити фігури вищого пілотажу. "Під водою я відчуваю себе як птах, що ширяє в небі!" - з такими словами показує нам свій винахід - одномісний підводний човен - 48-річний одесит Василь Чикур. Свою майбутню субмарину він побачив уві сні.

Підводний човен "Чикур-1" Василь почав будувати два з половиною роки тому - після "необачної" обіцянки, даної своїм близьким на власному дні народження. "Піднявши келих, заявив, що зроблю колись ґвинтокрил і підводний човен. З реалізацією проекту не зволікав – після "дня варення" взявся. Я - людина слова. Сказав - зроблю", - сміється винахідник, запрошуючи нас до майстерні. Однак ідея зробити "щось отаке, чого не робив до нього ніхто", спала на думку одеситові задовго до цього, пише "Сегодня".

"Свою субмарину я побачив уві сні - це була дуже реальна картинка. Віщі сни снилися мені і потім, в процесі створення підводного човна - коли довго не давалося якесь складне завдання, рішення приходило вночі. Я прокидався і йшов на кухню, де за кухлем чаю замальовував і конспектував свої сни", - згадує одесит. Всю технологію будівництва субмарини доводилося створювати самостійно. "До мене тільки один росіянин сам зробив підводний човен, але в нього зовсім інша субмарина. Тому всю концепцію і вирішення технічних проблем довелося придумувати", - пояснює Василь.

Деякі виробничі проблеми будівництва підводного човна Василь вирішив "по-одеськи" - наприклад, корпус субмарини було створено на зразок пивної бочки. "Корпус варили майстри, які раніше робили цистерни для пива та квасу. Але найскладнішим виявилося створення прозорого ковпака пілота субмарини - довелося робити спеціальну форму і виливок", - зізнався одесит. За підрахунками Василя, підводний човен обійшовся йому в кругленьку суму - 100 тисяч гривень. "Креслення робив для мене знайомий інженер. Я лише малював йому ескізи", - розповів винахідник.

"Зі стапелів" майстерні підводний човен зійшов на початку літа 2012 року. Винахідник повіз субмарину на виставку до Києва і навіть проплив кілька кіл по Дніпру. Але занурюватися на річці одесит не зважився - занадто каламутна вода.

Зараз за плечима у творця підводного човна - чотири занурення на одеських пляжах. "Одне із занурень змусило похвилюватися моїх друзів - під водою мені здавалося, що все тривало 10 хвилин. Коли "випірнув", виявилося, що я був під водою півгодини", - згадує Василь. Після кожного занурення винахідник відповідає на купу запитань відпочивальників - підводний човен доводиться випробовувати на одеських пляжах. Головний принцип, який Чикур втілив у своїй субмарині, - простота.

"У човна два автономних двигуни, якими я заодно і управляю судном. Вони живляться від тягового акумулятора. А спливає і занурюється "Чикур-1" за рахунок прийому до баластної камери забортної води. Коли потрібно спливти, вмикаю компресор і викачую воду назад за борт", - поділився творець підводного човна. До слова, про безпеку Чикур також подбав: човен може скинути баласт за хвилину - після цього субмарина відразу спливає. "На крайній випадок беру з собою балон зі стисненим повітрям і маску", - уточнив одесит. Цікаво, що субмарина може виконувати під водою фігури вищого пілотажу, аж до "мертвої петлі"!

Творець субмарини не має технічної освіти. У 80-х Василь закінчив Одеське медичне училище. В армії служив фельдшером у будбаті - в Групі радянських військ у Німеччині. "Після армії закінчив юридичний факультет Одеського університету імені Мечникова. І влаштувався працювати в податкову інспекцію. Але довго не зміг там працювати - зарплата була дуже маленькою. І до того часу у мене вже була сім'я". Зараз у нього 4 дітей. Два маленьких сини і дві старші доньки. Після податкової інспекції винахідник пропрацював кілька років у банку, а потім став приватним підприємцем - будує і продає агрегати для прокладання підземних комунікацій. Після побудови саморобної субмарини, одесит вирішив серйозно зайнятися суднобудуванням.

За словами Чикура, його субмарина може безперервно рухатися під водою дві години. "Якщо взяти з собою більше балонів зі стисненим повітрям, то час занурення можна збільшити до десяти годин. Швидкість руху під водою - 6-7 км/год - я перевіряв по GPS-навігатору. Максимальна глибина занурення - 50 м, але я занурювався на 8 м. Якщо взяти додатковий акумулятор, можна проплисти більш як 50 миль", - розповів винахідник. Вага субмарини (всього 420 кг) дозволяє їй стартувати з мілководдя - її просто заносять у воду. Однак побудувавши й успішно випробувавши підводний човен, одесит не може вирішити проблему реєстрації свого "наутилуса": "У Морському реєстрі футболять мене в різні інстанції, не знають, як реєструвати такі плавзасоби".

А ось киянин Ігор Набок власноруч майструє телескопи, тепер його найбільше досягнення - 300-кратний телескоп. На Місяці Набок як вдома. Бо своїми руками змайстрував не один телескоп. Раніше складав ці прилади на кухонній табуретці, а тепер має власну майстерню.

Ковалі на прізвище Зейкан із Закарпаття своїми руками зробили суперкар. Батько з двома синами за два роки змайстрували із залізних листів незвичайне 4-метрове авто, яке за формою нагадує сучасні суперкари в стилі ретро. Самостійно виготовляли не тільки кузов, а й усі запчастини.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1119 | Додав: adminA | Теги: Українець змайстрував підводний чов | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]