Пт, 2024-03-29, 07:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:45
В космосі сестру-близнючку Сонячної системи виявили науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій

Група Гільєма Англад Ескуде з університету Геттінгена використала нову методику пошуку планет, що обертаються навколо далеких зірок.

Досліджуючи планетну систему зірки GJ676A, вчені з'ясували, що в ній крім двох газових гігантів "мешкає" ще як мінімум дві надземлі.

Сама зірка відноситься до червоних карликів М класу і знаходиться на відстані 22 світлових років від Землі. Раніше дослідники зазначили, що навколо неї обертаються два газових гіганта, передає ИТАР-ТАСС.

Команда Гільєма вирішила проаналізувати систему на предмет наявності планет меншого розміру. Для цього вчені використовували дані спектрографа HARPS телескопа Європейської південної обсерваторії.

Виявилося, що навколо GJ676A в безпосередній близькості від світила обертаються ще два скелястих світи (GJ676Ae і GJ676Ad).

Те, що за їх орбітами присутні два газових гіганта, навело вчених на думку, що ця планетна система могла утворитися таким же чином, як і Сонячна.

Відмінність лише в тому, що в системі GJ676A всі планети значно більші за наші. Так, мала скеляста екзопланета приблизно в чотири рази важча за Землю, а найбільший газовий гігант в п'ять разів більший за Юпітер.

Зазначимо, що системи з множинними планетами відкривали вже не раз. Рекордсменом серед них є "виводок" зірки HD10180, яка оточена відразу 9 планетами.

Однак та ж HD10180 тримає біля себе лише газові гіганти, та й ті обертаються навколо неї на невеликій відстані.

А GJ676A не тільки може похвалитися скелястими світами, але й планетою, схожою на Нептун, яка обходить світило за 4000 земних днів.

Раніше астрономи виявили пару найдавніших екзопланет, чий вік становить близько 12,8 мільярдів років. Вік Землі, для порівняння, становить 4,5 мільярда років. Тоді, коли ці планети утворилися, галактика Чумацький Шлях тільки починала формуватися.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 972 | Додав: admin | Теги: сестра близнючка Сонячної системи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]