Сб, 2024-04-20, 02:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:17
В Сирії за добу загинули сотні людей. До Дамаска стягуються танкові колони
Інші останні Новини світу
На думку Білого дому, загибель трьох представників сирійського керівництва внаслідок вибуху в самому центрі Дамаска свідчить про те, що президент Сирії Башар Асад не здатний контролювати те, що відбувається в країні.

Відповідальність за вибух поспішили взяти на себе відразу кілька повстанських угруповань, які заявили, що бомбу було закладено заздалегідь, і тепер пророкують неминуче падіння режиму.

У свою чергу армійське керівництво клянеться очистити Сирію від "банд злочинців і вбивць".

"Я вважаю, що сьогоднішні події ясно свідчать про те, що Асад втрачає контроль, - заявив офіційний представник Білого дому Джей Керні. - Тепер всі наші міжнародні партнери повинні об'єднатися і підтримати перехід (влади в Сирії)".

Вибух у Дамаску змусив Раду Безпеки ООН відкласти до четверга голосування щодо резолюції про жорсткіші заходи до режиму Асада. За словами генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, Рада Безпеки має "взяти на себе відповідальність і ухвалити колективні та ефективні заходи", повідомляє BBC Россия.

"Час дорогий, - заявив генсек ООН. - Народ Сирії страждав занадто довго. Пора покласти край кровопролиттю".

У п'ятницю закінчується мандат наглядової місії ООН у Сирії, і Раді Безпеки належить ухвалити нову резолюцію, яка продовжить цей мандат і приведе мирний план Кофі Аннана у відповідність до розділу 7 Статуту ООН, що передбачає застосування сили в разі необхідності.

Загалом понад 200 людей загинули в Сирії в середу в сутичках між урядовими військами і повстанцями. Ці дані не враховують трьох високопоставлених наближених президента Асада, убитих вибухом у будівлі служби національної безпеки.

Бої в Дамаску тривали всю ніч. Уряд і повстанці повідомляють про велику кількість убитих з обох сторін. За інформацією збройної опозиції, урядові сили застосовують в сирійській столиці танки й артилерію. До Дамаска, за їхніми даними, стягуються танкові колони.

Загиблі за минулу добу - переважно мирні жителі, повідомляє розташований у Лондоні "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини". За його даними, по всій території Сирії в середу було вбито не менш ніж 124 цивільних осіб, 62 військовослужбовців урядової армії і 28 повстанців. Правозахисники наголошують, що тільки в Дамаску за добу загинули 38 людей.

У Британії заморожено активи на суму близько 160 млн доларів, що належать сирійському президенту Асаду і його уряду. Велика частина цих активів - кошти на банківських рахунках компаній і фізичних осіб, пов'язаних з Асадом. Ці рахунки підпадають під дію санкцій Європейського Союзу.

На думку експертів, сирійський президент і його довірені люди мають у своєму розпорядженні активи на загальну суму до 1,6 млрд доларів. Однак більшість цих коштів розміщена на депозитах у країнах, в яких не діють санкції щодо Дамаска.

Раніше теракт біля будівлі служби держбезпеки в Дамаску призвів до загибелі міністра оборони Сирії Дауда Раджха, керівника військової розвідки, який є одночасно зятем президента Асада Асіфа Шауката, а також генерала Хасана Туркмані.

Сирійська опозиція оголосила про початок тотальної наступальної операції проти урядових сил під назвою "Вулкан у Дамаску - землетрус у Сирії". При цьому концентрація урядових сил у Дамаску і його околицях дозволила повстанцям домогтися низки перемог в інших містах країни. Зокрема, вони змогли взяти під свій контроль один із районів Хомса і зміцнити свої позиції в місті Хама.

Зазначимо, збройне протистояння між урядовими силами і опозицією, що вимагає відходу президента Башара Асада, триває в Сирії від початку минулого року. За даними правозахисників, кількість жертв конфлікту перевищила позначку в 16,5 тис осіб.

30 червня на женевській конференції у справах Сирії було ухвалено рішення створити в країні перехідний керівний орган і чинити тиск на всі сторони конфлікту. Проте представники сирійської опозиції відхилили пропозиції, не бажаючи сідати за стіл переговорів із президентом Асадом. Країни Заходу, передусім США, переконують Росію надати президентові Сирії Асаду політичний притулок.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 949 | Додав: adminA | Теги: Сирії загинули сотні людей, добу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]