Сб, 2024-05-04, 13:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:26
Визнали недійсним референдум про імпічмент президенту Бесеску в Румунії
Інші останні Новини світу
Референдум щодо усунення з посади президента Румунії Траяна Бесеску, який завершився у ніч на 30 липня, визнано недійсним через недостатню явку виборців, заявило Центральне виборче бюро Румунії, передає РИА "Новости".

Таким чином, Бесеску зберігає за собою президентський пост.

За офіційними даними, явка на референдумі становила близько 45,92% виборців. Референдум вважається таким, що відбувся, якщо у голосуванні візьмуть участь не менше половини населення країни.

При цьому, за даними екзіт-полів, більш як 80% тих, хто взяв участь у референдумі проголосували за усунення Бесеску з президентського поста.

На початку липня парламент Румунії проголосував за імпічмент Бесеску, який перебуває при владі вже другий термін поспіль. За усунення президента з посади проголосували 258 з 432 депутатів, проти - 114. Ініціатором процедури імпічменту правоцентриста Бесеску стала опозиційна лівоцентристська коаліція, яка підготувала докладну доповідь про його діяльність за останні два роки перебування на посту глави держави і звинуватила політика у порушенні Конституції.

Нагадаємо, над Бесеску вже нависала загроза імпічменту у 2007 році, але тоді всенародний референдум відставку не підтвердив. Однак за минулі п'ять років рейтинг довіри президенту і його Демократичної ліберальної партії різко упав. Причиною стало невдоволення румунів проведеною в останні три роки програмою антикризових заходів і скорочення бюджетних витрат, яку рекомендували кредитори.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: недійсним референдум, імпічмент президенту Бесеску, Румунії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]