Чт, 2024-04-18, 06:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:35
З Богданом Ступкою прощається Україна
Інші останні Культурні новини

Тисячі шанувальників таланту видатного українського актора театру і кіно Богдана Ступки прийшли попрощатися з ним у вівторок вранці до Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка в Києві.

Багатотисячна черга вишикувалася на площі перед театром. Вхід до театру відкрито, на дверях - портрет актора, передає "Інтерфакс-Україна".

Майданчик перед входом до будівлі ущент заповнений квітами, які ще напередодні приносили шанувальники актора. Усі, хто прийшов попрощатися з Богданом Ступкою, також принесли жалобні букети. У метро також багато людей з квітами, які призначені для траурної церемонії.

Попрощатися з видатним актором прийшли люди різного віку, багато акторів, молоді, а також мешканці інших міст, які цікавляться, як пройти до театру імені Івана Франка.

Під'їзд з боку вулиці Городецького перекрито для руху автотранспорту. Навколо стоять міліцейські патрулі.

Напередодні в греко-католицькій церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі в Києві відбулася церемонія відспівування Богдана Ступки. Поховають Богдана Ступку о 14.00 на Байковому кладовищі на центральній алеї 52-го поля.

Актор помер 22 липня вранці на 71-му році життя після тривалої хвороби в столичній клініці "Феофанія".

Довідка

Богдан Ступка - видатний український актор театру і кіно, народний артист СРСР (1991), лауреат Державної премії СРСР (1980), Герой України (2011). Лауреат Національної премії України імені Шевченка, лауреат Державної премії та Міжнародної театральної премії імені Станіславського, академік Академії мистецтв України. Народився 1941 року в селищі Куликів (нині Львівська область).

В 1961-1978 роках був актором Львівського державного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. З 1967 року - член Спілки театральних діячів України. Зіграв понад 50 ролей на сцені.

З 1970 року знімався в кіно, знявся більш ніж у ста фільмах. Працював з режисерами Отаром Іоселіані, Кшиштофом Зануссі, Єжи Гофманом, Юрієм Іллєнком, Кірою Муратовою, Сергієм Бондарчуком, Володимиром Бортком та іншими.

У 1976 році Ступці присуджено звання заслуженого, а в 1980 році - народного артиста УРСР.

У 1999 році очолив Міністерство культури і мистецтв України і працював на цій посаді до 2001 року. З 2001 року до останніх днів був художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка (Київ).

З 2006 до 2010 року - художній керівник акторського курсу в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. У 2009 році став президентом Київського міжнародного кінофестивалю.

В 2011-2012 роках Ступка знімався в чотирьох російських серіалах, які наразі перебувають у виробництві.

У Богдана Ступки залишилися дружина Лариса, син Остап (артист театру імені Франка), онуки Дмитро (актор), Богдан і онучка Устина.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 970 | Додав: admin | Теги: помер, Богдан Ступка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]