Сб, 2024-04-20, 06:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:28
Законопроект, який надає Тегерану право перекрити Ормузьку протоку, схвалив парламент Ірану
Інші останні Новини світу
Більше половини членів меджлісу (парламенту) Ірану - 150 з 290 - підтримали законопроект про перекриття Ормузької протоки, повідомив в п'ятницю представник парламенту Карімі Кудусов. Даний законопроект в разі його схвалення лідером Ірану Махмудом Ахмадінежадом стане підставою для перекриття протоки, через яку в даний час здійснюється до 35% світових перевезень нафти.

"Якщо дія санкцій (Євросоюзу) триватиме, країни, які їх ввели, не будуть мати права перетинати Ормузьку протоку", - повідомив Кудусов. Він також зазначив, що присутність військово-морських сил США не перешкодить Ірану перекрити протоку, передає "Интерфакс".

"З військової точки зору, ми маємо в своєму розпорядженні 100% можливостей перекрити Ормузьку протоку. Якщо ми перекриємо протоку, жодна країна не зможе перетинати її", - наголосив Кудусов.

Питання про закриття Ормузької протоки для нафтових танкерів Тегеран став розглядати у відповідь на санкції Євросоюзу, які забороняють імпорт іранської нафти. Нафтові санкції ЄС проти Ірану вступили в силу 1 липня 2012 року. Санкції також забороняють європейським фірмам страхувати танкери з іранською нафтою, що йдуть в будь-які інші країни світу. До цих санкцій приєдналася ціла низка інших держав.

Ормузька протока сполучає Персидську затоку з Оманскою затокою і далі з Індійським океаном. Тегеран контролює північну частину протоки, в той час як ОАЕ - південну. Іран вже неодноразово погрожував перекрити протоку для арабських танкерів, які направляються в країни, що підтримали санкції проти Тегерана (арабські монархії Перської затоки є союзниками США в регіоні).

Міністр оборони США Леон Панетта заявляв зі свого боку, що Вашингтон готовий до подібного повороту сценарію і до його запобіганню. Раніше повідомлялося, що в останні місяці США стягнули до берегів Ірану великі сили, щоб не допустити блокади Ормузької протоки, обіцяної Тегераном у разі нових санкцій проти нього.

Вашингтон не раз заявляв, що не допустить закриття протоки, через який у минулому році щодня переправлялося 17 млн барелів нафти. У США наголошували, що будь-яка спроба Тегерана перекрити протоку буде суперечити міжнародному праву.

У свою чергу Тегеран обіцяв знищити всі військові бази США на Близькому Сході і атакувати Ізраїль, якщо Вашингтон вирішить напасти на Іран.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: перекрити Ормузьку протоку, законопроект, Ірану, Тегерану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]