Чт, 2024-03-28, 14:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:16
Збут автомобілів українського виробництва на своїй території Росія обмежить
Інші останні Економічні новини
Держдума РФ схвалила в другому читанні законопроект про запровадження в Росії утилізаційного збору на нові та вживані автомашини. Поправки вносяться в закон "Про відходи виробництва і споживання" і статтю 51 Бюджетного кодексу РФ, повідомляє AUTO-Consulting.

Згідно з проектом, з 1 серпня 2012 року передбачається стягувати утилізаційний збір за кожен транспортний засіб, який ввозиться у Росію, так і виготовлений на її території.

Як зазначають експерти, ця ініціатива російської влади може обмежити збут у Росії, Бєларусі та Казахстані автомобілів українського виробництва.

Виняток мають становити особисті автомобілі біженців та переселенців у разі їхнього повернення на батьківщину, машини дипломатів і членів їхніх сімей, раритетні авто, тобто ті, з моменту випуску яких минуло більш як 30 років, а також автомашини, які ввозяться з територій держав-членів Митного союзу і мають статус товарів Митного союзу, і транспортні засоби, поміщені під митну процедуру вільної митної зони на території Калінінградської ОЕЗ до 1 квітня 2016 року.

У результаті другого читання з-під дії законопроекту була виведена і сільгосптехніка.

Як пояснив перший заступник голови думського комітету з промисловості Володимир Гутенєв, запровадження утилізаційного збору щодо сільгосптехніки повинно регулюватися окремим законопроектом, який буде внесено найближчим часом. За його словами, у цій сфері будуть діяти аналогічні механізми збору.

У першому читанні, нагадав депутат, в базове законодавство була додана нова стаття, що "регулює правовідносини з утилізації автомобілів, які втратили свої споживчі властивості і вибули з експлуатації".

"Утилізаційні збори передбачається стягувати при випуску нових, а також вживаних автомобілів, навантаження з утилізації повністю ляже на виробників та імпортерів, тобто буде закладатися у вартість машин. І тільки у випадках імпорту одиничних транспортних засобів збір буде сплачуватися фізичною особою", - сказав Гутенєв.

За словами депутата, законопроект закладає основні принципи, а конкретні розміри збору буде вводити уряд РФ.

За попередніми підрахунками Мінпромторгу і Мінекономрозвитку, базова ставка за нову легкову машину може становити 20-45 тисяч рублів, за вантажну - залежно від категорії - від 150 до 400 000 рублів.

"Коефіцієнт утилізаційної трудомісткості легкових автомобілів, в яких не більше десяти пасажирських місць, при масі не більше трьох тонн, з об'ємом двигуна не більше 1,3 літра становитиме 0,5, тобто вся величина збору буде 10 000 рублів. Для автомобілів з об'ємом двигуна від 1,5 до 1,8 літра - 1, а понад 3,5 літра - 3,5-3,6", - пояснив Гутенєв.

Він додав, що стосовно старих автомобілів будуть застосовувати підвищені - приблизно в 4 рази - коефіцієнти. Обсяг автомобілів, які потребують переробки вже в 2013 р., може становити 1,5 млн одиниць на рік, а до 2015 р. може досягти 2,5 млн автомобілів.

Нагадаємо, в Україні Мінекології запропонувало запровадити збір, за кошти від якого планується створити систему утилізації непридатних до використання транспортних засобів. В результаті подорожчають як імпортні, так і вітчизняні автомобілі - зараз міністерство обговорює тариф 1-1,5 тис грн з кожного автомобіля.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 969 | Додав: adminA | Теги: своїй території, Росія, збут автомобілів українського вироб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]