Пт, 2024-04-26, 19:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:35
Перше дослідження хімічного складу марсіанського грунту провів марсохід Curiosity
Інші останні Новини світу науки і технологій

Марсохід НАСА провів перше дослідження хімічного складу марсіанського грунту, пише ВВС Росія.

Втім, камінь, проби якого брав Curiosity і який названий на честь покійного інженера Джейка Матієвича, не має особливої цінності для дослідників.

Цей експеримент спрямований більше на демонстрацію можливостей самого апарату, зокрема його камер, встановлених на маніпуляторі, і рентгенівського спектрометра.

Після вивчення складу каменю Curiosity продовжив свою подорож по планеті.

В понеділок він здолав дистанцію в 42 метри - саме протяжну дистанцію з моменту посадки в екваторіальному кратері Гейл майже два місяці тому.

Тепер апарат спрямовується убік Гленелг - місця сходження трьох типів геологічних рельєфів. Очікується, що саме там Curiosity уперше випробує свою головну зброю - бурильну установку.

По дорозі в Гленелг марсоход також збиратиме зразки грунту для аналізу у своїй портативній лабораторії.

Дослідження каменю імені Джейка Матиевича дозволило марсоходу уперше ввести в дію відразу три прилади: рентгенівський спектрометр, камери на маніпуляторі і інфрачервоний лазер.

Інфрачервоний лазер, встановлений на щоглі марсохода, здатний визначити хімічний склад об'єктів. Експеримент з каменем дозволить ученим зрозуміти, як краще настроювати прилади з максимальною точністю.

Нагадаємо, марсохід Curiosity здійснив успішну посадку на поверхню Марса в районі кратера Гейла 6 серпня. Його вартість - 2,5 мільярда доларів, вага - близько тонни: це найбільший роботизований апарат за всю історію дослідження Марса. При цьому всі апарати NASA, відправлені на Марс, як правило завжди благополучно добиралися до Червоної планети.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1055 | Додав: nowyny | Теги: дослідження хімічного складу марсіа, наса, марсохід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]