Чт, 2024-03-28, 21:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:34
Батальйон кримських татар завершує формування
Інші останні Новини з регіонів України

Уповноважений президента у справах Криму Мустафа Джемілєв прогнозує завершення процесу створення кримськотатарського батальйону в березні.

Про це він заявив в інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, позавчора лідер Меджлісу Рефат Чубаров обговорював деталі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Джемілєв повідомив, що в списку батальйону вже 250 осіб. "І якщо його сформують, будуть прибувати нові люди. Особливо кримські татари, яких примусово хочуть мобілізувати в російську армію", - зазначив він.

"Ми думаємо, що батальйон буде діяти в системі Національної гвардії. Це не буде мононаціональне кримськотатарське формування. Просто будуть передбачені певні умови: відмова від вживання свинини, спиртних напоїв. А ціль – деокупація Криму", - додав він. Джемілєв підкреслив, що люди будь-якої національності зможуть там служити.

Джемілєв повідомив, що близько 17-20 тисяч кримських татар покинули Крим з початку окупації. Всього ж з півострова виїхали 35-40 тисяч громадян України.

"Ми говоримо про ці цифри, виходячи з того, скільки людей звернулося до "Крим SOS" по підтримку. Виходячи з того, що не всі звертаються по таку підтримку, ми цю цифру збільшили десь в півтора разу. Виходить десь 35-40 тисяч переселених з Криму після окупації. Вважаємо, що близько половини, можливо, більше, це кримські татари", - сказав він і додав, що в органах державної влади немає чіткого переліку переселенців.

Також Джемілєв розповів, що на півострові постійно посилюються репресії стосовно татар, ведуться безпідставні обшуки.

"Постійні безпідставні обшуки, без протоколів, рішень суду. Терору і беззаконня - набагато більше, ніж за радянської влади", - підкреслив він.

Джемілєв вважає, що питанню деокупації Криму не приділяється достатньо уваги

Питання деокупації Криму не отримує достатньо уваги, заявив Мустафа Джемілєв.

"На жаль, питання деокупації Криму не приділяється достатньо уваги. З самого початку ми говорили, що потрібно створити міністерство у справах Криму, за умови, що міністр повинен бути одночасно і віце-прем'єром", - розповів депутат.

Також він зазначив, що влада не надає належного значення Державній службі з питань Криму і Севастополя, яка була створена майже півтора року тому і досі не отримала навіть приміщення.

"Служба, яку ми створили ще в липні 2014 року, у справах Криму і Севастополя (Державна служба України з питань Криму і Севастополя - ред.), до речі, навіть приміщення не має. Їй не надають належного значення", - додав Джемілєв.

Варто зазначити, що в державному бюджеті на 2016 рік передбачено трохи більш як 3 млн гривень на функціонування Державної служби України з питань Криму і Севастополя.

Меджліс кримських татар та міжнародні правозахисні організації не раз повідомляли про порушення прав людини в Криму після його анексії. Наприкінці січня юрист Еміль Курбедінов повідомляв, що в окупованому Російською Федерацією Криму почалися масові арешти мусульман. Хоча російська влада це заперечує.

25 січня 2016 року до Криму прибула делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки становища з правами людини на півострові.

Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року.

Джемілєв сподівається, що Туреччина допоможе Україні зброєю

Туреччини готова розглянути питання про постачання в Україну необхідного спорядження, каже Джемілєв.

Він зазначив, що три дні тому передав міністру оборони (Степану Полтораку - ред.) листа з військового відомства Туреччини про те, що вони готові розглянути питання про постачання необхідного спорядження, без уточнення якого.

Також, за словами Джемілєва, незабаром військова делегація Туреччини приїде в Україну.

"Можливість постачання озброєння, яке є в системі НАТО, має бути схвалено Альянсом. Щодо озброєння, яке виготовляє сама Туреччина, рішення має ухвалити країна", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 880 | Додав: adminA | Теги: батальйон кримських татар, Формування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]