Чт, 2024-04-18, 11:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:55
Більшість українців підтримують зовнішній курс країни
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Половина населення України вважає, що країна виграє від приєднання до Європейського Союзу.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

"50,3% громадян України вважають, що Україна більше виграє від приєднання до ЄС, 26,1% респондентів вважають, що програє, а 23,6% не змогли відповісти на це питання", – озвучила дані опитування політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна в ході презентації дослідження.

За словами Золкіної, основними перевагами від членства в ЄС 38,6% українців вважають можливість вільного пересування людей за кордон, 36,8% – підвищення рівня життя, 33,7% – вільний доступ молоді до навчання в університетах країн-членів ЄС.

Майже кожен четвертий українець (24%) вважає, що членство в ЄС сприятиме проведенню внутрішніх реформ в Україні. 22% опитаних впевнені, що ніяких переваг Україна від членства в ЄС не матиме.

У той же час, основними негативними наслідками від членства в ЄС, на думку населення можуть бути еміграція українців за кордон (33,1%) та погіршення відносин з Росією та іншими країнами СНД (27,5%). Також існує стурбованість, що це призведе до підвищення рівня безробіття (18,2%), втрати російських ринків (17,2%) та зниження рівня життя людей (16,5%). 16,8% респондентів вважають, що жодних негативних наслідків від приєднання України до ЄС не буде.

Дослідження проводилося 14-22 листопада 2015 року в усіх регіонах України, крім окупованих територій. Опитано 2009 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки становить 2,3%.

Ідея долучення України до Митного Союзу з Росією, Бєларуссю і Казахстаном не користується великою підтримкою серед жителів України: якби референдум з цього питання проводився у грудні 2015 року, за долучення України до МС проголосували б 17% жителів України, проти – 57%, і 26% - не визначилися, або не стали би брати участі у такому референдумі.

Введення безвізового режиму є важливим для 57% українців - опитування

Запровадження безвізового режиму важливе для 57% українців - такої позиції дотримується абсолютна більшість жителів Західного (80%) і Центрального (64%) макрорегіонів.

Водночас, на півдні громадська думка щодо важливості безвізового режиму балансує приблизно на рівному розподілі на тих, для кого можливість їздити без віз важлива (44%), і тих, для кого це не має значення (47%).

На сході і Донбасі важливим безвізовий режим вважають по 39% місцевих жителів, а більшість в обох цих регіонах (55-56%) не вважає, що скасування візового режиму є значущим.

Крім того, соціологи зазначили, що якщо у 2016 році буде запроваджено безвізовий режим з ЄС, то заявлена готовність скористатися ним і поїхати до країн Шенгенської зони коливається від 18% серед жителів Донбасу до 45% жителів заходу.

Основною метою, з якою жителі будь-якого макрорегіону готові були б поїхати до країн Шенгенської зони, є туризм.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 913 | Додав: adminA | Теги: зовнішній курс країни, більшість українців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]