Пт, 2024-03-29, 03:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:42
Через ЖКГ-тарифи і девальвацію по всій Україні дорожчає оренда квартир
Інші останні Економічні новини

З початку року оренда житла в Києві, містах-мільйонниках і туристичних центрах подорожчала на 5-10%. Причина - зростання цін на комунальні послуги та здешевлення національної валюти. Традиційно найбільший попит мають однокімнатні та двокімнатні квартири економ-класу. До кінця року орендні ставки рости не будуть, впевнені експерти. Пропозиція на ринку, як і раніше, перевищує попит, а доходи українців далі падають. Про це пише "Апостроф".

З початку 2015 року ціни на оренду житла в столиці зросли в середньому на 1000 грн, зазначає аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. За його словами, перше підвищення було викликано падінням курсу гривні навесні.

Вдруге орендні ставки підвищилися з вересня через подорожчання житлово-комунальних послуг. На сьогодні найбільш затребуване житло в столиці - однокімнатні та двокімнатні квартири за 3,5-5 тис. грн на місяць. Орендарі найчастіше обирають Позняки, Осокорки і Троєщину.

За даними Костецького, у вересні власники столичного житла виставили в оренду 33 тис. квартир, але при цьому реальних угод здійснилося не більше тисячі.

Торік ринок оренди підігріли переселенці з Криму і східних областей. Пік переїздів припав на вересень-жовтень 2014 року, але зараз ситуація стабілізувалася.

Оренда квартир у Харкові та Дніпропетровську подорожчала на 5-10% з початку року, насамперед, за рахунок зростання комунальних тарифів.

"Комунальні платежі, як і раніше, оплачує власник житла, але він збільшує орендну плату пропорційно зростанню тарифів", - пояснив директор агентства нерухомості "Проконсул" Олексій Попов.

Наприклад, у Дніпропетровську близько 70% наймачів крім орендної плати оплачують комунальні послуги.

"До подорожчання платили за лічильниками тільки за воду і електрику, а опалення оплачував власник житла", - зазначила начальник відділу оренди дніпропетровського агентства нерухомості "Проспект" Олеся Чебакова.

Традиційно найбільш затребувані квартири - однокімнатні та двокімнатні економ-класу. У Харкові та Дніпропетровську таке житло можна зняти за 2,5 тис. - 3,5 тис. грн на місяць. Особливістю Дніпропетровська є те, що оренда житла в новобудовах істотно дорожча, ніж у старому житловому фонді, стверджує Олеся Чебакова.

Так, двокімнатна квартира площею 70-80 кв. м в новому будинку Нагорного району обійдеться від 10 тис. грн за місяць - залежно від якості ремонту та наявності побутової техніки. На вторинному ринку житло з такою ж площею можна орендувати за 5-8 тис. на місяць.

З початку року ціни на оренду житла у Львові змінилися незначно. Традиційне вересневе зростання ставок на 5-10% експерти пов'язують з початком нового семестру в вишах.

"У Львові навчаються 150 тис. студентів, тому наприкінці серпня - на початку вересня був очікуваний сплеск попиту, який привів до подорожчання оренди", - розповідає директор ріелторського бюро "Варіант" Андрій Борисов.

Оскільки більшість ВНЗ розташована в центрі міста, мають попит квартири у Галицькому, Франківському та Личаківському районах. Зняти однокімнатну квартиру в них обійдеться в 3-4,5 тис. грн на місяць. У спальних районах можна знайти житло за 2-2,5 тис. грн. Більшість будинків у Львові, надто в центрі і новобудовах, - на індивідуальному опаленні. Тому зростання комунальних тарифів істотно не позначилося на оренді.

В Одесі пік зростання цін на оренду зазвичай припадає на літні місяці. При цьому туристичний сезон 2015 року був особливо успішним. Якщо у квітні квартиру можна було орендувати за 2-3 тис. грн, то в липні-серпні ставки зросли вдвоє. Зниження потоку туристів у вересні позначилося на цінах оренди.

За словами Андрія Кривицького, рієлтора агентства з нерухомості "Атланта", сьогодні пропозицію однокімнатної квартири можна знайти за 2,5-3 тис. грн, двокімнатної - від 5 тис. грн.

Комунальні тарифи, як правило, оплачує наймач. Найзатребуваніші райони Одеси - Приморське і Черемушки. Оренда квартир в новобудовах з хорошим плануванням має попит незалежно від локації. Традиційно, ціни на оренду житла в Одесі не змінюються до весни - початку туристичного сезону.

В цілому, по всій Україні ціни на оренду житла не зміняться до кінця року.

"Вже сьогодні пропозиція істотно перевищує попит", - зазначив Сергій Костецький.

Економічних обґрунтувань зростання цін на оренду житла немає, вважає і голова комітету статистики і аналітики Асоціації експертів нерухомості України Едуард Бразас. На його думку, оренда житла може подорожчати у разі різкого зростання економіки, чого очікувати не доводиться. Не сприяють активності ринку і знижуються доходи українців, а також істотне перевищення пропозиції оренди житла над попитом.

Нагадаємо, після короткочасного злету попиту і цін на житло після анексії Криму, вже восени ціни істотно впали.

Особливо - після того, як самозвана кримська "влада" взялася відбирати майно українських громадян і українського бізнесу, в т.ч. - нерухомості.

Також повідомлялося, що кримські податківці конфісковуватимуть житло за нелегальну здачу відпочивальникам.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: україна, оренда квартир, девальвація, ЖКГ-тарифи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]