Чт, 2024-03-28, 14:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:51
"Четвірка" погодила вибори на Донбасі та відведення озброєнь
Інші останні Новини України

Лідери країн "Нормандського формату на переговорах в Парижі домовилися, що відведення легкого озброєння повинне проходити 41 добу, заявив президент України Петро Порошенко.

"Ми провели переговори щодо етапності відводу легкого озброєння, визначили, що відповідно до домовленостей воно триватиме 41 добу, будуть етапи проміжних перевірок, які забезпечать безперешкодне і стовідсоткове виконання домовленостей", - сказав він у п'ятницю 2 жовтня в Парижі після переговорів лідерів країн "нормандського формату", передає "Інтерфакс-Україна".

Порошенко додав, що йдеться не тільки про артилерію калібром менше 100 мм, мова йде про танки і про міномети.

Президент України також заявляє, що українська сторона починає відведення озброєння калібром менше 100 мм з лінії зіткнення сторін на Донбасі.

"Головним результатом цієї зустрічі було кілька ключових важливих рішень. Рішення перше – ми починаємо відведення легкого озброєння, починаємо це буквально на наступний день, чітко обговорили процедуру", - заявив Порошенко за підсумками зустрічі лідерів голів країн "Нормандської четвірки" в Парижі.

Всі учасники переговорів "нормандської четвірки" виступили на підтримку проведення виборів в деяких районах Донецької та Луганської областей за українським законодавством під наглядом ОБСЄ, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Друга важлива тема, яку ми обговорили – це абсолютно тверда і чітка підтримка учасниками відповіді на порушене мною питання щодо неприпустимості проведення "фейкових" виборів 18 жовтня і 1 листопада. Досягнуто спільну позицію про те, що відповідно до Мінських домовленостей, вибори повинні відбутися виключно за українським законодавством, критерії виборчого процесу мають відповідати критеріям ОБСЄ, міжнародні спостерігачі і (спостерігачі) ОБСЄ повинні забезпечити моніторинг за виборчим процесом. Вибори можуть бути визнані дійсними, тільки якщо вони будуть визнані вільними, чесними і прозорими, і проводитися за українським законодавством " - заявив Порошенко за підсумками зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Франції в Парижі в п'ятницю 2 жовтня.

Разом з тим, Порошенко висловив "обережну надію, що результати цих домовленостей в "нормандському форматі" будуть доведені сторонам для ухвалення відповідних рішень".

"Щодо політичних позицій були проведені ряд консультацій для обговорення модальності виборчого процесу виключно у форматі Тристоронньої контактної групи в Мінську", - додав президент України.

Раніше президент Франції Франсуа Олланд за підсумками переговорів "нормандської четвірки" в Парижі повідомив, що вибори в окремих районах Донецькій і Луганській областях (ОРДЛО) повинні пройти за українським законодавством протягом 80 днів після ухвалення відповідного закону. "Всім кандидатам має бути наданий імунітет на час виборів", - заявив Олланд і додав, що в рамках зустрічі обговорювалося питання амністії, яка "повинна статися разом з виборами".

Також президент Франції від імені "нормандської четвірки" заявив, що мінські угоди повинні бути реалізовані в передбачені часові рамки, тобто до кінця року. При цьому він допустив можливість працювати над реалізацією мінських домовленостей і в новому році.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель розцінила підсумок переговорів в "нормандському форматі" як позитивний.

Сьогодні у Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, РФ, Франція і Німеччина). Голови України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель обговорювали питання щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

На "нормандської зустрічі" в Парижі Україна вимагала скасування так званих "місцевих виборів", які збираються провести в окремих районах Донецької і Луганської областях (ОРДЛО) проросійські сепаратисти .

Нагадаємо, 29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікується, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

30 вересня ватажки окупантів із угрупувань "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко і Олександр Плотницький також поставили свої підписи під угодою.

Починаючи з першого жовтня обстрілів у зоні АТО зафіксовано не було. Сили АТО почали підготовчі роботи до передислокації озброєння і техніки.

Спікер адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко роз'яснив деякі моменти угоди про відвід озброєнь менш ніж 100 мм: "Угода передбачає, що тільки після двох діб дотримання режиму припинення вогню розпочнеться перший етап відводу озброєння калібром 100 мм і менше, у тому числі танків".

Однак 1 жовтня Захарченко заявив, що бойовики "ДНР" призупиняють процес відведення озброєння на Донбасі.

Порошенко: ми домовилися про необхідність доступу СММ ОБСЄ та їх засобів на всю окуповану територію Донбасу

Лідери країн "Нормандської четвірки" на переговорах в Парижі в п'ятницю домовилися про необхідність доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю окуповану територію на Донбасі, заявив президент України Петро Порошенко.

"Позиція перша: ОБСЄ тепер повинна мати безперешкодний доступ на всю окуповану територію і доступ до кордону", - сказав він по закінченню зустрічі.

Президент України повідомив, що місія спостерігачів ОБСЄ, яка працюватиме на сході України, буде збільшена.

"Для ефективного виконання своїх функцій ухвалено рішення про збільшення чисельності місії ОБСЄ, розширення їхнього мандата і додана ще одна дуже важлива річ – ми домовилися, що під егідою ОБСЄ ми починаємо процедуру розмінування з люб'язною допомогою Німеччини і Франції", - наголосив Порошенко.

Також президент України повідомив, що "нормандська четвірка" домовилася сприяти безперешкодній роботі засобів спостереження Місії ОБСЄ на Донбасі.

"Окремо я зазначив, що існують кардинально неприйнятні факти використання проти ОБСЄ засобів радіоелектронної боротьби, які поставлені з РФ. Це прямо суперечить мінським домовленостям. Ми домовилися, що засоби спостереження ОБСЄ будуть мати безперешкодний доступ (на всю територію)", - поінформував Порошенко.

Порошенко: війна триватиме, доки не буде звільнено останній клаптик української землі

Президент України Петро Порошенко заявив, що війна завершиться із звільненням всіх захоплених територій країни.

"Це означає, що є перемир'я. Війна буде закінчена тоді, коли буде звільнений останній шматок української землі. Поки у нас є окуповані території, війна не закінчилася", - сказав він у п'ятницю 2 жовтня в Парижі за підсумками переговорів лідерів країн "нормандської четвірки ".

Також Порошенко зазначив, що російській стороні ще багато належить зробити для реалізації мінських домовленостей.

"Санкції - це інструмент забезпечення тиску на Росію в разі не виконання взятих на себе зобов'язань. Поки ми пройшлися по кожному пункту мінських домовленостей, і сьогодні я можу підтвердити, що Росії ще працювати і працювати", - сказав Порошенко.

При цьому президент в черговий раз наголосив, що виступає за виконання мінських домовленостей до кінця поточного року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 945 | Додав: adminA | Теги: четвірка, вибори, Донбас, відведення озброєнь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]