Пт, 2024-03-29, 08:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:43
ЦВК неквапом рахує голоси, а МВС розслідує порушення
Інші останні Політичні новини

ЦВК України продовжує публікувати результати місцевих виборів 2015 на своєму офіційному сайті. Зокрема, на даний момент обрано 4 613 депутатів сільрад (з 118 372) і 89 депутатів селищних рад (з 11438).

Крім того, згідно з опублікованою інформацією ЦВК України, офіційно обраними на даний момент є 259 голів сільрад (з 9 126), 3 голови селищних рад та 3 міських голови: 2 у містах районного значення (з 213) та один у місті обласного значення - Хмільнику (зі 145).

Крім цього. на сайті ЦВК України доступна інформація про суб'єктів висування обраних депутатів і голів сільських, селищних і міських рад. Зокрема, серед депутатів місцевих рад переважають самовисуванці (83,24%). Слідом йдуть депутати, висунуті партіями "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (6,1%) і "Наш край" (3,3%), Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" (2,66%), Аграрна партія України (2,19%).

Схожа ситуація і з головами сільських, селищних і міських рад. 76,98% з них самовисуванці, 11,32% представляють "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і 3,4% - "Наш край", 2,64% - Аграрну партію, 1,51% - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина". У решти партій - поки що нижче ніж 1% представництва.

25 жовтня в Україні за новим законодавством відбулися місцеві вибори. Після закриття дільниць о 20.00 виборчі комісії почали підрахунок голосів. Вибори пройшли у всіх регіонах країни, крім Маріуполя, Красноармійська та Сватового, а також територій, визнаних тимчасово окупованими – АР Крим, міста Севастополя, а також частини Донецької та Луганської областей.

Явка виборців становила 46,62%.

Вдень 26 жовтня ЦВК почала публікувати результати виборів.

Президент України Петро Порошенко очікує, що підрахунок голосів буде проведено чесно і прозоро, що повинні забезпечити українські правоохоронці.

МВС вже розслідує порушення на виборах

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що міліція кваліфікує скасування другого туру виборів мера Павлограда Дніпропетровської області як порушення виборчого права та закону про місцеві вибори і проводить перевірку за цим фактом. Про це сьогодні, 28 жовтня, він повідомив на засіданні Кабінету міністрів, передає УНІАН.

"Я змушений сьогодні реагувати на звернення Комітету виборців України і ОПОРИ, і народних депутатів за фактом скасування другого туру виборів в місті Павлограді, про що прийнято рішення ЦВК", - сказав Аваков.

"Ми кваліфікуємо відповідні дії як порушення виборчих прав громадян, порушення закону про місцеві вибори, внесли відомості до ЄРДР та проводимо перевірку", - сказав глава МВС.

Також Аваков заявляє, що в найближчі дні в суду буде передано справу про підкуп виборців у Чернівецькій області.

"У Чернівецькій області ми зафіксували дуже ясно, дуже чітко і доказово, і закріпили ці докази щодо підкупу виборців, коли йшлося про підкуп студентів... Це справа в найближчі два-три дні буде передано до суду, і ми сподіваємося, що будемо мати перший процес в країні, коли за підкуп виборців, за купівлю голосів за гроші ми матимемо судовий вирок з обмеженням терміну", - заявив Аваков.

Глава МВС підкреслив, що сподівається на забезпечення максимальної відкритості цього процесу, "щоб ми говорили про справедливість самих виборів".

У день виборів у Чернівцях на виборчій дільниці №730506, яка розташовувалася в студмістечку Чернівецького національного університету, спостерігачами ОПОРИ було виявлено масові факти фотографування бюлетенів. У всіх випадках позначки, які фіксувалися на фото, стояли навпроти однієї політичної партії і одного кандидата. За словами активістів ОПОРИ, студентам пропонували від 300 до 450 грн за голос.

27 жовтня Чернівецький міський голова Олексій Каспрук заявив, що більш як 100 студентів нацуніверситету ім. Юрія Федьковича дали свідчення правоохоронцям про те, що вони віддали свій голос за конкретну партію і кандидата на місцевих виборах 25 жовтня, бо їм за це заплатили.

За словами Каспрука, за зверненням партій і спостерігачів органи внутрішніх справ відкрили кримінальне провадження про підкуп виборців.

Нагадаємо, громадські організації Комітет виборців України (КВУ) і ОПОРА відзначили в цілому демократичний характер виборів, однак звернули увагу на можливі "гарячі точки" під час другого туру виборів мера 15 листопада.

Місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи констатували, що вибори в Україні загалом відповідали демократичним стандартам.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 885 | Додав: adminA | Теги: порушення, МВС, рахує голоси, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]