Сб, 2024-04-20, 03:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:19
Детективи НАБУ вже формують досьє на корупційних чиновників
Інші останні Кримінальні новини

Детективи Національного антикорупційного бюро України вже формують досьє на ряд чиновників за підозрою в корупції і будуть готові відкрити кримінальні провадження відразу, щойно з'явиться антикорупційний прокурор. Про це у середу в Брюсселі журналістам повідомив голова НАБУ Артем Ситник, передає УНІАН.

"Є перелік чиновників, корупційні правопорушення яких підслідні Бюро. Детективи формують досьє на цих чиновників, паралельно досліджуються схеми державних закупівель, які вже відбулися, і напрацьовуються аналітичні матеріали. Я не виключаю, що вони будуть реалізовані шляхом початку відповідних кримінальних проваджень, коли буде прокурор", - сказав він.

Ситник наголосив, що "ми з самого початку говорили, що не зможемо розпочати без антикорупційного прокурора. Детектив зараз має флешку, може почати розслідування, але він одразу повинен отримати процесуального керівника - конкретного прокурора, який буде здійснювати нагляд за цим розслідуванням", - деталізував він.

Голова НАБУ назвав нинішню корупцію "серйозною загрозою суверенітету України".

"Можливо, багато людей цього не усвідомлює, але якщо ми з корупцією за рік-півтора нічого не зробимо, то в державі буде хаос. І це ще страшніше. І цей хаос може зачепити кожного. В тому числі, і мене. Тому нам потрібно згуртуватися і щось робити. І робити дуже швидко", - наголосив Ситник.

При цьому він висловив переконання, що "в українському суспільстві немає відчуття справедливості через те, що немає загальних для всіх правил". "У нас багато корупційних справ, але вони, в основному, стосуються низової корупції. Якщо говорити про тих людей, які приймають рішення щодо мільярдів, на жаль, щодо них вироків практично немає. Це не сприяє поверненню відчуття справедливості. Коли з'являться вироки щодо суб'єктів, які підслідні Бюро, коли в бюджет будуть повернуті кошти, коли суспільство переконається, що закон однаковий для всіх, тоді успіх у боротьбі з корупцією буде відчутний", - вважає глава НАБУ.

При цьому Ситник зауважив, що "самими каральними методами досягнути успіху... неможливо". "Необхідно проводити дерегуляцію, зменшувати тиск на бізнес, на інвестора, проводити превенцію, тобто займатися запобіжними заходами, а не каральною функцією, а коли ці два підходи не спрацювали до конкретного чиновника, то тоді необхідно підключати каральну функцію. А коли до бізнесмена за робочий тиждень приходить за п'ять днів п'ять контролюючих органів і кожний приходить тільки з однією метою, у такій ситуації суттєвих змін не буде. Тому дерегуляція, превенція і каральна функція - цей той комплекс заходів, який дасть реальний результат у боротьбі з корупцією", - підсумував він.

Ситник стурбований ситуацією навколо створення Антикорупційної прокуратури

Голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник занепокоєний ситуацією, яка склалася зі створенням антикорупційної прокуратури, і вважає, що нинішній склад конкурсної комісії може забезпечити прозорий та відкритий конкурс на посаду антикорупційного прокурора.

"Ситуація зі створенням антикорупційної прокуратури і призначенням осіб на посади в ній мене бентежить більше, ніж інших. Ми не можемо розпочати повноцінні розслідування без антикорупційного прокурора", - сказав він.

Глава НАБУ підкреслив, що після прийняття Закону про прокуратуру було "втрачено два місяці, антикорупційний прокурор не був призначений 1 жовтня, і детективи Бюро не розпочали повноцінні розслідування". "Мені прикро, що цей процес затягнувся. Коли мене призначили на посаду, у мене було велике бажання почати роботу першого жовтня. 30 вересня детективи Бюро отримали доступ до єдиного реєстру досудових розслідувань, і 70 детективів були готові приступити до розслідування", - констатував він.

Разом з тим, Ситник зауважив, що конкурсна комісія, в яку Верховна Рада та генеральний прокурор делегували своїх представників, була призначена відразу після прийняття закону.

"За цей час реально було призначити прокурора і розпочати роботу. Тому зараз ми змушені чекати. Що стосується публікацій у ЗМІ, то те, що називають "конфліктом", звучить лише в заголовках. Моє ставлення до цього конкурсу таке - його завдання визначити не тільки найкращого кандидата, а й провести конкурс так, щоб ні у кого з боку громадянського суспільства, ЗМІ, західних партнерів, які дуже уважно слідкують за цим процесом, не було сумнівів у його чесності, відкритості та прозорості", - заявив Ситник.

При цьому він зауважив, що з приводу представників у комісії генерального прокурора "є певні вислови з боку громадянського суспільства та західних партнерів". "Але вирішувати йому. Я вважаю, що завдання конкурсної комісії - забезпечити прозорий та відкритий конкурс. При тому складі цієї конкурсної комісії це зробити реально", - наголосив голова НАБУ.

З 1 жовтня 70 детективів Національного антикорупційного бюро України взялися до роботи. Надалі кількість детективів доведуть до 242 осіб. Зарплата детектива - 31 тис. гривень.

До складу бюро, відповідно до законодавства, повинні увійти 700 осіб, із яких 200 - начальницький склад і 500 - детективи, технічні працівники й інші фахівці.

Антикорупційного прокурора має обрати конкурсна комісія, яка складається з семи представників Верховної Ради і чотирьох – від ГПУ. Він буде призначений заступником генерального прокурора, однак працюватиме автономно.

Голова НАБУ очікує на допомогу НАТО з екіпіровкою та навчанням антикорупційного спецназу

Артем Ситник сподівається, що НАТО допоможе з екіпіруванням та навчанням антикорупційного спецназу.

Ситник нагадав, що в Бюро буде сформований "антикорупційний спецназ, офіційна назва якого Управління спеціальних операцій, до складу цього Управління входить 70 осіб". "Завдання Управління - забезпечити затримування підозрюваних, охорону учасників провадження, охорону працівників Бюро в тих випадках, коли це буде потрібно. Ми цей спецназ хочемо сформувати як елітний підрозділ, який впорається з усіма викликами, які є в нашій державі. Якщо пригадати Мукачівські події, то ви зрозумієте, про що я кажу", - пояснив він функції цього підрозділу.

За словами Ситника, наразі Міноборони України допомагає в частині надання зброї, полігонної форми". "Але що стосується екіпіровки саме спецназу, то, на жаль, у Міноборони немає можливості нам це надати. І ми з таким проханням звернулися до НАТО. Я сподіваюся, що це питання буде позитивно вирішено, і нам з цим допоможуть. Ми говоримо про шоломи, бронежилети для спецназу, літню, зимову форма, берці та інше обладнання, яке буде сприяти нам виконувати наші функції. Реакція була позитивною, і я думаю, що нам допоможуть", - пояснив голова НАБУ.

Крім того, після того, як цей підрозділ буде повністю сформовано (персонал відібрано вже на 60%), він "буде підключений до системи навчання, яке пропонує Альянс", додав Ситник.

Також країни НАТО будуть обмінюватися з Україною інформацією у сфері боротьби з корупцією у Збройних силах України.

"На наступний рік оборонний бюджет держави становить 900 млрд гривень. Якщо подивитися на підслідність Національного антикорупційного бюро, то йому підслідні злочини, в тому числі, розкрадання коштів державного бюджету з боку високопосадовців ЗСУ. Тому обмін інформацією з приводу можливих корупційних дій між країнами Альянсу, представників НАТО в Україні є дуже важливим", - пояснив Ситник.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: детективи НАБУ, корупційні чиновники, Досьє | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]