Сб, 2024-04-20, 11:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:11
Економіка України починає виходити зі штопора - Гонтарєва
Інші останні Економічні новини

  Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва вважає, що економіка України "починає виходити зі штопора". Про це вона заявила в інтерв'ю DT.UA.

"Наша точка зору полягає в тому, що економіка вже пройшла падіння, ми бачили ознаки цього ще у квітні, що вона починає виходити зі штопора. У травні вже стало зрозуміло остаточно, а в червні я про це заговорила вперше. Тобто, ми вже зростаємо", - заявила Гонтарєва.

За її словами, "зрозуміло, якщо в першому кварталі в нас було "мінус" 17%, потім - "мінус" 14%, то навіть при сильному сповільненні спаду в третьому та четвертому кварталі ми закінчимо рік із мінусом. У нас прогноз по 2015-му був "мінус" 9,5%, а зараз ми бачимо, що закінчимо рік із падінням ВВП на рівні 11,6%, але це - уже статистичний ефект, тому що економіка вже пішла в зростання. А у 2016 р. економіка зростатиме, починаючи з першого кварталу".

На запитання чи не відбувається це "зростання" лише за рахунок дуже низької торішньої бази, Гонтарєва відповіла: " Так, але для мене як голови центробанку це вже взагалі не принципово. Все погане ми пройшли й починаємо йти в зростання... Ну, дивіться, ми в третьому кварталі фіксуємо зростання до попереднього кварталу, у четвертому кварталі теж очікуємо плюс, і на наступний рік ми прогнозуємо теж зростання на 2,4% ВВП".

При цьому, у відповідь на запитання, чи експерти МВФ поділяють її оцінки, глава Нацбанку сказала: "Експерти фонду тільки нещодавно приїхали (22 вересня - ред.), ми з ними це ще обговоримо. Методології наших та їхніх підрахунків на 99% збігаються, тому й оцінки теж. У них за підсумками нинішнього року виходить розрахунковий прогноз українського ВВП -11,5%, у нас -11,6%. Дуже близько".

Раніше глава НБУ заявила, що провела реформи, які планувала: "усі вражені".

А глава МВФ Крістін Лагард заявила, що Україна здивувала світ своїми темпами поліпшення ситуації в економіці.

Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк також високо оцінює темпи реформ в Україні. Про це він заявив сьогодні під час зустрічі зі студентами та викладачами Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.

"Те, що зроблено в Україні, не зроблено у Греції. Але Греція від зовнішніх кредиторів отримала 400 млрд доларів, а Україна - 25. Але таке життя", - сказав прем`єр.

Гонтарєва впевнена, що очистила банківський сектор від "зомбі-банків" та "банків-мийок"

Валерія Гонтарєва заявляє, що НБУ "майже очистив" банківський сектор країни. "Ми ще не закінчили, ясна річ, але вже все знаємо про всі банки. Якщо ще минулого літа це була таємниця, покрита мороком, то нині ми знаємо все та розуміємо, що з цим робити", - заявила Гонтарєва.

"Ми вже очистили ринок від так званих зомбі-банків, де не було ніяких активів; забрали з ринку банки-"мийки", які займалися відмиванням та оготівковуванням грошей (їх уже вивели з ринку); провели діагностику та стрес-тестування найбільших банків у 2014 р., за результатами яких було проведено їх докапіталізацію. Також закінчуємо діагностику та стрес-тестування за 2015 р. і розробили програму докапіталізації банків на наступні чотири роки", - стверджує глава НБУ.

За її словами, є ще значна кількість невеликих банків, до яких зараз "як раз доходять руки, і ми, нарешті, почнемо консолідацію банківського сектора". Гонтарєва впевнена, що коли 85 банків представляють із себе тільки 5% банківської системи, то це ненормально.

Зазначимо, у середині вересня банк "Фінанси та Кредит" ввели тимчасову адміністрацію, а "Дельта банк" Фонд гарантування вкладів запропонував ліквідувати.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: зі штопора, Економіка України, Гонтарєва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]