Чт, 2024-04-25, 05:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
Голова ЦВК дав оцінку виборам і розповів про головні проблеми
Інші останні Політичні новини

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що вибори на звільненому Донбасі пройшли практично ідеально, а нове виборче законодавство можна буде оцінити тільки після оголошення результатів місцевих виборів. При цьому він відзначив відсутність тиску на ЦВК з боку Адміністрації президента. Таку думку він висловив в интервью програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною".

"Коли будуть встановлені результати виборів районних, міських, обласних рад, які обиралися за пропорційною виборчою системою, абсолютно новою, впровадженою законом про місцеві вибори, а це трапиться не пізніше ніж на десятий день з дня голосування, тоді ми зможемо оцінити ефективність застосування цієї виборчої системи. Не з точки зору досягнення тими чи іншими партіями поставлених перед собою електоральних завдань, а з точки зору точності, законності, правильності проведення процедури підрахунку", - заявив голова ЦВК.

"Місцеві вибори - це 20 931 виборчий процес, який відбувається незалежно один від одного, просто в один і той же час. Ці вибори адмініструють 10 777 територіальних і виборчих комісій, кожна з яких сама затверджує текст бюлетенів, сама укладає договір на їхнє виготовлення", - розповів Охендовський.

"Справа в тому, що проблема з бюлетенями, якістю їх, друком тощо, існувала завжди. Просто на цих виборах вона потрапила в епіцентр уваги ЗМІ. Давайте пам'ятати, хто є членами місцевих виборчих комісій. Як правило, це - непідготовлені люди, у повсякденному своєму житті не займаються підготовкою юридичних документів, літературним редагуванням відповідних текстів... Тобто, вони можуть пропустити кому в тексті, вони можуть написати не "організація", а "организацыя", як, наприклад, було в одному з випадків... З оглядкою на це, повторний друк бюлетенів не є якоюсь сенсацією", - зазначив він.

"З більшістю представників парламентської коаліції ми є однодумцями в тому, що стосується проведення виборів у Маріуполі, Красноармійську. І, найголовніше, в оцінці причин, які призвели до неможливості голосування в цих двох містах", - заявив Охендовський.

"У Лисичанську вибори відбулися, в Сватовому пройшло голосування за бюлетенями, затвердженими ТВК помилково - там не значилися окремі політичні сили. Юридичну оцінку ситуації в Сватовому ми давати будемо, безумовно. У Сватовому існують юридичні варіанти вирішення цієї проблеми і вона, звичайно, буде вирішена. Якщо не самої ТВК, то ЦВК - точно", - упевнений очільник Центрвиборчкому.

"Лисичанськ з Червоноармійськом - зовсім окрема тема. Те, що сталося там, оцінюється абсолютно однозначно. Роль ЦВК у цьому процесі була досить активна, ефективна і завжди законна. Ні в якому разі ніхто, перебуваючи при здоровому розумі і тверезій пам'яті, не може пред'явити ЦВК ніякої претензії у зв'язку з тим, що голосування там зірвалося", - стверджує Охендовський.

"Абсолютно всім сьогодні зрозуміло, що голосування зірвалося в Красноармійську і в Маріуполі через злочинну бездіяльність окремих членів відповідних ТВК. І з цього приводу ЦВК вже звернулася в правоохоронні органи. ЦВК зажадала дати оцінку протиправній бездіяльності членів територіальної комісії в Маріуполі; оцінку на предмет наявності в цій бездіяльності ознак складу злочину, передбаченого статтею 157 Кримінального кодексу - перешкоджання в реалізації виборчих прав громадян. У неділю відповідна дослідча перевірка розпочата головним управлінням МВС у Донецькій області, а від ЦВК затребувана відповідна інформація, і вона, звичайно, буде надана", - зазначив він.

Другий тур виборів мерів у містах з кількістю виборців понад 90 тис., де кандидати у голови міських рад не отримають за підсумками виборів 25 жовтня понад 50% голосів виборців, відбудеться 15 листопада.

Зазначимо, громадські організації Комітет виборців України (КВУ) і ОПОРА відзначили в цілому демократичний характер виборів, однак звернули увагу на можливі "гарячі точки" під час другого туру виборів мера 15 листопада.

Місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи констатували, що вибори в Україні загалом відповідали демократичним стандартам.

Охендовський категорично заперечує провину ЦВК у зриві виборів у Маріуполі

Михайло Охендовський вважає, що політичні сили в Маріуполі від початку були налаштовані на зрив виборів, і категорично заперечує провину ЦВК у цьому.

"Якщо говорити про Маріуполь, та й узагалі про ці місцеві, то заслуга ЦВК у тому, що законність всюди завжди відновлювалася своєчасно. ЦВК - не правоохоронний орган, на жаль, вона не має інструментів реагування на злочинну бездіяльність окремих членів ТВК. Спецназу ЦВК поки що не існує", - зазначив Охендовський, коментуючи ситуацію, яка склалася у виборчкомі Маріуполя в день голосування.

Уже постфактум ми перевіряли, чому дійсно було обрано саме цю друкарню. Отже, ця друкарня є найбільшою і - за наявною у нас інформацією - єдина в місті Маріуполі, здатна надрукувати відповідний наклад у ті терміни, які передбачено законом. Тираж - 700 тис. бюлетенів. У Маріуполі - 350 тис. виборців, отже - враховуючи, що мова про вибори міської ради і мера - тираж має бути подвійним", - зазначив Охендовський.

Разом із тим він категорично спростовує, що на долю виборів у Маріуполі міг вплинути один із членів ЦВК, делегований раніше від Партії регіонів, який курирував нинішній виборчий процес у Донецькій області.

"Члени ЦВК між собою регіонів не ділять. Члени ЦВК рішенням комісії закріплюються за відповідними регіонами України. Передусім для надання консультативної-методичної допомоги місцевим комісіям. Олександр Миколайович Шелестов (член ЦВК, який відповідає за вибори в Донецькій області - ред.) насправді чудово впорався зі своїми обов'язками. На мій - голови ЦВК - погляд, його робота з підготовки цих місцевих виборів варта найвищої оцінки. Вона була абсолютно неупередженою, вона не була пов'язана з позиціями жодної політичної сили. Коли Олександр Миколайович пропонував ті чи інші варіанти рішень, переважна більшість складу ЦВК голосувала за них. Ну, крім однієї людини, яка часто голосувала проти, – у нас таке трапляється (Андрія Магери - ред.)", - розповів глава ЦВК.

"Я деперсоніфіковано зараз висловлююся. Кожен член комісії має право на свою позицію. Номінований до складу ЦВК 2007 року від Партії регіонів, Олександр Миколайович жодного разу не дав підстав засумніватися в тому, що пропоновані ним варіанти рішень і дій ЦВК якось пов'язані з політикою цієї партії в минулому чи пов'язані з політикою залишків цієї партії зараз. Ще раз підкреслюю: немає жодних підстав звинувачувати Шелестова в політичній заангажованості", - резюмував Охендовський.

Як повідомлялося, голова ЦВК Михайло Охендовський наполягає, що Верховна Рада повинна створити спеціальний юридичний механізм, щоб дати можливість виборцям Маріуполя та Красноармійська проголосувати на місцевих виборах, де ці вибори 25 жовтня було зірвано.

У свою чергу радник міністра внутрішніх справ Іван Стойко заявив, що Охендовський причетний до порушень законодавства, через яких не відбулися вибори, зокрема, в Маріуполі.

27 жовтня міліція Донецької області порушила справу за фактом зриву голосування на місцевих виборах в Маріуполі. Даний факт було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньої правової кваліфікацією за ч. 3 статті 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача, вчинене за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі термін від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін від 2 до 3 років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 907 | Додав: adminA | Теги: Голова ЦВК, оцінка виборам, головні проблеми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]