Чт, 2024-03-28, 17:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:39
Кабмін шукає способів порятунку Пенсійного фонду
Інші останні Економічні новини

Підвищення пенсійного віку могло б стати дієвим механізмом покриття 145 млрд грн дефіциту Пенсійного фонду, але його наразі немає в плані дій уряду. Про це в інтерв’ю "Економічній правді" заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Він навів приклади сусідніх країн, де підвищувався пенсійний вік: Бєларусь, Молдова, Польща, Німеччина. Такий крок, за його словами, дав би змогу зменшувати щороку кількість пенсіонерів на 300 тисяч, що означало б економію 6,840 млрд грн на рік. Таким чином можна було би за 5 років фактично перекрити весь дефіцит Пенсійного фонду.

Однак він підкреслив, що уряд не розглядає цього кроку, адже він є неприйнятним для суспільства та парламенту.

"І коли ми говоримо про підвищення пенсійного віку, ми повинні розуміти, що це крайній захід, до якого варто вдаватися тоді, коли ситуація вже дійсно аварійна", - сказав Рева.

Так само Мінсоцполітики не планує підвищити назад ставку ЄСВ.

"Хто тоді до нас буде серйозно ставитись? Про яку стабільність податкової системи і інвестиції може йти мова?" - зазначив міністр.

Таким чином уряд розглядає як пріоритетний інструмент покриття дефіциту Пенсійного фонду збільшення кількості платників єдиного соціального внеску. Насамперед, за рахунок зменшення категорій, які мають пільги на сплату внеску.

"У нас 6 млн працюючих не платять ЄСВ. Наприклад, з 2,5 млн працівників сільського господарства (це одноосібні сільські господарства) добровільно платять ЄСВ 12 477 осіб. Скажіть, будь ласка, а пенсіонерами вони всі будуть? Ось я працюю міністром, я плачу ЄСВ, лікар платить ЄСВ, вчитель платить ЄСВ, офіцер платить ЄСВ, водій тролейбуса платить ЄСВ. Чому селянин не платить ЄСВ? Це справедливо? Це правильно? Ні. Тому, напевно, перше, що ми маємо зробити (це стосується всіх зайнятих, хто не платить ЄСВ), ми повинні поставити вимогу, що ЄСВ платять усі", - підкреслив Рева.

Він додав, що також не платять ЄСВ працівники зі сфери обслуговування: домогосподарки, гувернантки. Загалом - 160 тис. працівників. Також необхідно вивести із тіні 10 млн офіційно не працюючих осіб.

Рева додав, що Міністерство соціальної політики планує переглянути список професій, які шкодять здоров'ю людей і дають підстави для дострокового виходу на пенсію, передає РБК.

"За Януковича був прийнятий список 1 і 2 "шкідливих" професій. Ми його переглянемо і залишимо дійсно шкідливі роботи, які реально шкодять здоров'ю людей і дійсно дають підстави для дострокового виходу на пенсію" - зазначив Рева.

За словами міністра, все потрібно проінвентаризувати, щоб людина не за посадою потрапляла на пенсію достроково, а саме за станом здоров'я. У цьому зв'язку він навів приклад директора шахти і шахтаря, які мають рівні права у цих пільгах.

"Шахтар відпрацював і пішов на пенсію, тому що він не може далі працювати. А директор шахти отримав право дострокового виходу і ще 20 років працює, тому що йому здоров'я дозволяє, адже він же у забій не спускається, вугільним пилом не дихає. Тому тут також потрібно наводити лад і приводити все у відповідність", - наголосив міністр.

Раніше стало відомо, що МВФ та уряд України розроблять генеральну стратегію реформування пенсійної системи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 735 | Додав: adminA | Теги: способи порятунку Пенсійного фонду, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]