Пт, 2024-04-26, 12:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:30
Кабміну готують "теплий" прийом у Раді. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Фракції "Батьківщина" і "Самопоміч" розпочинають збір підписів за відставку уряду.

Про це на засіданні погоджувальної ради у понеділок заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, повідомляє "Українська правда".

"Я думаю, що ми разом з фракцією "Самопоміч" ініціюємо збір підписів. Я звертаюся до всіх лідерів фракцій (з проханням) ці підписи поставити і ми будемо публічно оголошувати, хто ставить підписи, хто ні. Тому що з цим треба вже завершувати. З цією політичною, корупційною грою за лаштунками", – сказала вона.

Перед тим лідер "Самопомочі" Олег Березюк заявив, що його фракція також виступає за відставку уряду.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко додав, що його депутати поставлять свої підписи.

У свою чергу лідер "Народного фронту" Максим Бурбак висловив переконання, що можлива відставка уряду призведе до нестабільності і дочасних парламентських та президентських виборів.

Бурбак зазначив, що парламент разом із урядом і президентом повинні знайти вихід з "політичної лихоманки".

"Будь-якій розумній людині зрозуміло, що відставка уряду - це не розв`язання ситуації, а стрибок у прірву гострої загальнодержавної кризи та суспільного неспокою. Час відверто сказати, що це проросійський план", - зазначив він.

За словами Бурбака, "слідом за відставкою, достроковими парламентськими, будуть і дострокові президентські вибори".

"Бо в новий парламент пройдуть колишні "регіонали" і дикі популісти. Ще раз наголошую: відставка уряду і розвал коаліції - це дестабілізація України, серйозні проблеми із західними союзниками і МВФ, а далі - повна невідомість", - сказав депутат.

Як відомо, у вівторок уряд проведе підсумковий звіт про свою діяльність перед депутатами Верховної Ради.

Нагадаємо, 4 лютого на позачерговому засіданні уряду міністри, які раніше подали заяви про відставку, повідомили про готовність відкликати свої заяви. Так, звільнятися передумали міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, міністр інформаційної політики України Юрій Стець, міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі та міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Однак міністри висунули низку умов, за яких вони готові продовжувати свою роботу в уряді.

При цьому міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, який подав у відставку 3 лютого, вирішив не відкликати своєї заяви.

Екстрене засідання Кабміну відбулося одразу ж після зустрічі президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і спікера парламенту Володимира Гройсмана з послами країн "Великої сімки" (G7), в ході якої обговорювалася доля реформ в країні.

8 лютого лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко визнав кризу у коаліції і заявив, що у прем'єр-міністра немає підтримки коаліції для прийняття рішень у Верховній Раді.

10 лютого ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд попередив, що може припинити співпрацю через політичну кризу і корупцію.

11 лютого розпочався збір підписів за резолюцію недовіри уряду.

Звіт Кабміну у Верховній Раді запланований на 16 лютого.

Рада може розглянути питання про відставку уряду навіть завтра - Гройсман

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман припускає, що питання щодо можливості відставки уряду теоретично може розглядатися навіть завтра, 16 лютого. Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу після Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Гройсман зазначив, що звіт уряду завтра має орієнтовно розпочатися о 12.30 - 13.00, залежно від того, як швидко буде прийнято рішення щодо законопроектів, розгляд яких заплановано на початок дня.

За його словами, підготовлено проект постанови щодо взяття до відома звіту уряду. Крім того, сьогодні було зареєстровано і проект постанови щодо визнання роботи уряду незадовільною.

"Ці дві постанови будуть розглядатися за результатами самого звіту уряду. Все, що стосується відставки уряду, сьогодні може розглядатися тільки в спосіб "150 голосів". Підписні листи зараз знаходяться у фракції "Самопоміч", і зараз триває цей процес. І як тільки буде зібрано 150 підписів, я вже дав доручення апарату, щоб відповідно до регламенту швидко розглянули всі необхідні процедурні моменти, і як це буде можливо, внести на розгляд засідання Верховної Ради", - сказав спікер.

На запитання, чи він ставитиме свій підпис, Гройсман відповів, що поки що не підписувався, але має "багато питань до окремих міністрів уряду". "Тому моя оцінка достатньо критична", - додав він.

На уточнення, якщо станом на завтрашній ранок вдасться зібрати 150 підписів, і відповідний проект постанови буде зареєстровано, то чи вже завтра можливий розгляд цього питання, голова ВР зазначив, що це питання одразу буде направлено до Профільного комітету, і як тільки він його розгляне, воно буде готове до розгляду парламентом.

"Теоретично, можливо", - зазначив Гройсман.

Гройсман доручив організувати цю процедуру віце-прем'єру Оксані Сироїд.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 799 | Додав: adminA | Теги: рада, теплий прийом, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]