Вт, 2024-04-16, 12:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:26
Крим знову без світла. Місцеві жителі розповіли про життя за окупації
Інші останні Новини з регіонів України

У Криму 28 лютого відбулися відключення світла: через аварії на лініях електропередач без електрики лишилися Керч, Судак, Джанкой та Джанкойський район. Про це повідомляє "Крим. Реалії" з посиланням на місцеву "владу" окупантів.

Зокрема, відключено від електрики будинки по вул.Юннатів у Керчі, по вул.Енгельса в Судаку, а також у с.Морське.

Раніше адміністрація Джанкоя повідомляла про те, що у період з 5-ї ранку 28 лютого до 22-ї ночі 29 лютого у місті та районі буде обмежено подачу електроенергії для населення, підприємств, організацій і установ.

Через аварії на лініях електропередач про відключення електрики попередили у Севастополі: у місті через дефіцит електроенергії відключають, серед іншого, і вуличне освітлення.

А у Євпаторії протягом березня очікуються відключення ліній електропередач "в зв'язку з плановим ремонтом електрообладнання".

30 грудня 2015 року в Крим перестала надходити електроенергія з материкової України через пошкодження, ймовірно, внаслідок вибуху електроопори в Херсонській області. Зараз ЛЕП, якою передавалося в Крим до 250 мегават, відновлена, проте електроенергія в Крим не подається, оскільки закінчилася дія контракту з постачання електрики на півострів, який з початку 2014 року анексовано Росією.

Кримчани також вважають, що окупанти замовчують кількість ДТП, які сталися через енергоблокаду.

Зазначимо, що невдоволення анексією зростає і в Росії. Наприклад, валютні іпотечники заявляють, що економіка РФ не справляється з Кримом і просять повернути його Україні.

Два роки Кримлю: дорогі продукти і порожні вокзали

Вже другий рік Крим проводить в статусі території, незаконно анексованої РФ. Нагадаємо: наприкінці лютого 2014-го озброєні "зелені чоловічки" захопили будівлю Верховної ради і Ради міністрів Криму, а 16 березня пройшов "референдум", на якому жителі нібито проголосували за незалежність АРК і входження її до складу РФ. Як за ці два роки змінилося життя на Тавриді, дізналася "Сегодня".

СОЦІАЛКА. Як розповів переселенець із Криму Анвар, кримчани скаржаться, що за цей час практично з усіх аптек півострова зникли українські ліки. "Коли хтось із знайомих дізнається, що я збираюся їхати в Крим з України, роблять замовлення на ліки, - каже Анвар. - І справа тут не тільки в ціні, а в якості самих препаратів: люди скаржаться, що ліки виробництва РФ дорожчі, але не допомагають".

Медобслуговування, за словами мешканки Красноперекопська Тетяни В., самопроголошена влада півострова зробила безкоштовним. Щоправда, не для всіх: "Тим, хто змінив громадянство на російське, видали страховий поліс, за яким навіть стоматолог безкоштовний. За цим полісом людина має право звертатися в поліклініку", - каже Тетяна.

Але відразу після анексії Криму на півострові, згідно з російськими законами, скасували програми замісної терапії для наркозалежних. За даними ООН, такі заходи призвели до смерті понад 100 наркозалежних кримчан.

Школярам урізали харчування. "Раніше годували всіх пільговиків, а тепер - тільки учнів початкової школи. Крім того, прибрали буфети - навіть шоколадку або сік купити на перерві вже не можна", - розповіла нам мешканка Криму Сувсана.

ТРАНСПОРТ. Анвар додає: після скасування залізничного сполучення з Україною перетинати адміністративний кордон з Кримом стало складно і дорого. "Наприклад, квиток на автобус, який перевозить людей від контрольного пункту, коштує 500 гривень. І якщо їхати сім'єю, то виходить солідна сума, - вважає Анвар. - Залізничні вокзали стоять порожні. Я був на вокзалі в розпал курортного сезону: там нікого не було".

Дістатися в інші країни з Криму також проблематично. "Полетіти за кордон можна тільки через Москву, і звідти брати літак у наступну точку. Звичайно, це додатковий час і витрати, так що зараз майже не виїжджаємо", - нарікає Тетяна В.

БЛЕКАУТ. Після енергетичної блокади ситуація з електропостачанням Криму досі залишається складною. "Так званий енергоміст (протягнутий на АРК з РФ) може, і працює, але щодня на 2-3 години світло в будинках усе ще відключають: з 11.00 до 13.00 та з 17.00 до 20.00. Графік відключень у всіх містах різний. Багато кримчан купили бензинові генератори, і виживають тільки за їхньою допомогою", - пояснює Анвар. Саме ж дизпаливо в АРК коштує близько 34-36 руб./л (12-13 грн), що дешевше, ніж в Україні (15 грн/л).

БІЗНЕС. Вести в Криму власну справу - той ще квест, скаржаться мешканці. "Працювати за українським законодавством тут не можна, - розповідає працівник однієї з будівельних фірм Сімферополя Сергій. - Бізнес обов'язково необхідно перереєструвати. Але багато хто зіткнувся з неможливістю оформити документи на землю, і закрив бізнес".

Отримати дозвіл на роботу в окупаційної влади Криму теж непросто: "Нічого не погоджують, документів не видають... Допомоги - нуль, тільки перешкоди. Взагалі політика така: "Ти знайди, через кого нам занести, або отримай відмову". Дістали так, що довелося закрити багаторічний бізнес!", - скаржиться у соцмережах підприємець із Севастополя Олександр.

Замість допомоги додалися додаткові побори: "В Україні приватник міг не платити в Пенсійний фонд, якщо не здійснював діяльність, а в РФ цей обов'язковий платіж. Плюс - збір на покриття медстраховки. Штрафують тепер за будь-яку дрібницю, і пеня може досягати 100 тисяч рублів! А за ненадання документів (навіть якщо ви раптом прострочили або забули донести будь-яку довідку), без вашого відома можуть заблокувати ваш розрахунковий рахунок", - перераховує Сувсана.

Натомість, за словами місцевих жителів, на вулицях Криму з'явилося багато таксистів-"бомбил" на елітних іномарках. "Бізнесмени з Донбасу, тікаючи від війни на своїх авто, приїхали в Крим, спокусившись "дружнім" бізнес-середовищем. Але не минуло і року, як ці "Мерси" та "Лексуси" стали таксувати, причому за копійки: по маршруту, який у минулі часи коштував 70-80 грн, "еліта" тепер катає по 30 грн", - розповів місцевий житель.

ПРОДУКТИ. За словами бізнесмена Юрія С., який займався постачаннями продуктів на півострів, самостійно забезпечити себе продовольством Крим не здатний.

"Там добре росте тільки інжир, виноград і персики. Все інше тоннами постачалося з Херсона, навіть цибуля! Без українських поставок ціни на овочі зросли в 3-4 рази навіть на простий борщовий набір, - каже Юрій. - Що стосується молочки, то якість продуктів з РФ не йде в жодне порівняння: після того як у кондитерській, з якою я працював, українське молоко замінили на кубанське, тільки й чути: то тісто не збивається, то пироги не піднімаються".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 938 | Додав: adminA | Теги: життя, Жителі, окупація, без світла, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]