Сб, 2024-04-20, 08:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:34
Могилянку з 400-річчям привітали Порошенко і Гройсман
Інші останні Культурні новини

Президент України Петро Порошенко привітав Києво-Могилянську академію з 400-літтям.

"З 400-літтям, Києво-Могилянська Академія! Шануємо минуле, творимо майбутнє!", - написав глава держави в Twitter.

З нагоди ювілею 15 жовтня на території і біля університету відбудеться низка заходів.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у свою чергу привітав колектив Національного університету "Києво-Могилянська академія" із 400-річчям від часу заснування закладу.

"Кожен народ має свої культові освітні храми: французи – Сорбонну, італійці – Болонью, англійці – Оксфорд, чехи – Карловий університет, поляки – Ягеллонський. Для українців такою національною святинею є Києво-Могилянська академія", - зазначив керівник парламенту у своєму вітальному зверненні.

"Ми пишаємося тим, що наша Могилянка була не лише першим університетом України, а й тривалий час єдиним вищим навчальним закладом для всієї православної Східної Європи. У стінах академії зросла ціла плеяда талановитих письменників, філософів, композиторів, державних діячів. Визначально, що серед її вихованців чимало гетьманів України, зокрема Юрій Хмельницький, Іван Виговський, Петро Дорошенко", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що за час своєї історії академія перетворилася на потужний навчально-науковий центр із значними досягненнями, власними традиціями, інноваційними технологіями, новою генерацією фахівців.

"Однак найголовніше надбання Могилянки в тому, що українці асоціюють її з демократичним духом, реформаторськими ідеями, високими моральними чеснотами, прозорою вступною кампанією, відсутністю корупції", - наголосив голова парламенту.

"Низько вклоняюсь викладачам і науковцям академії за їх звитяжну працю, турботу про молоде покоління, віру в краще прийдешнє України. Зичу всім міцного здоров`я, нових здобутків та плідної праці на благо нашого народу", - зазначив Гройсман.

Довідка

Національний університет "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА) - один з провідних сучасних університетів України, старий і новий корпуси якого стоять на Контрактовій площі; перший вищий навчальний заклад в Україні, створений у 1632 році шляхом об'єднання школи Києво-Богоявленського братства, що існувала з 1615-го і школи Києво-Печерської лаври, заснованої в 1631 році.

Києво-Могилянська академія стала першим у Східній Європі православним вищим навчальним закладом, офіційно удостоєним цього звання. Київська академія мала унікальну бібліотеку, яка комплектувалася протягом двох століть і мала понад 10 тис. книжок.

За радянських часів на території академії розташовувалося військово-морське політичне училище.

У 1992 році відбулося офіційне відкриття Університету "Києво-Могилянська Академія" і почалося його відродження. Сьогодні Національний університет "Києво-Могилянська Академія" є одним з найкращих вищих навчальних закладів України, займає перші позиції в найавторитетніших опитуваннях і рейтингах роботодавців.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 840 | Додав: adminA | Теги: Могилянказ 400-річчя, привітання Порошенко і Гройсман | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]