Сб, 2024-04-20, 17:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:22
Нацбанк частково скасував валютні обмеження
Інші останні Економічні новини

Національний банк дозволив уповноваженим банкам купувати іноземну валюту у фізичних осіб без обмежень.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора з посиланням на прийняту постанову правління НБУ №718 від 22 жовтня.

Постановою дозволено проводити таку реєстрацію у випадках, коли заміна первісного кредитора пов’язана з його ліквідацією та приєднанням до нового кредитора-правонаступника.

Крім того, дозволено реєструвати відповідні зміни до кредитних договорів, за якими кредит наданий резиденту за участю іноземного експортно-кредитного агентства.

"Пом’якшено обмеження щодо видачі готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, наразі банки зобов'язані обмежити їхню видачу на суму до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта.

Зокрема, ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій з фізичними особами. Відтепер вона не поширюватиметься на такі операції, що спростить населенню можливість продавати валюту в будь-яких обсягах.

Водночас центральний банк уточнив вимогу щодо контролю експортних операцій, врахувавши особливість діяльність телекомунікаційних компаній.

Наразі уповноваженим банкам не дозволено знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що підлягають обов’язковому продажу.

Проте ця заборона відтепер не поширюватиметься на операції телекомунікаційних компаній з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку).

Зміни набирають чинності з 23 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2014 року Нацбанк обмежив отримання готівкових коштів в іноземній валюті з поточних депозитних рахунків клієнтів через каси і банкомати в розмірі 15 тис. грн на добу. Наприкінці липня того ж року Нацбанк розширив введене раніше обмеження з видачі готівкової гривні через каси банків і банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на поточні та депозитні рахунки клієнтів.

На початку червня НБУ заявив, що хотів би лібералізувати валютний ринок, але МВФ зажадав зберегти більшість чинних в Україні обмежень на валютному ринку, хоча будуть певні послаблення: з 4 червня був збільшений ліміт на зняття готівкової гривні з 150 до 300 тис. грн, а юрособам можна купувати валюту до 25 тис. доларів (до цього - до 10 тис.). Наступним етапом може бути збільшення ліміту на зняття готівкової валюти на 5000 доларів.

Постановою №581 від 3 вересня 2015 року НБУ продовжив дію антикризових заходів, вжитих у 2014-2015 роках, ще на три місяці - до 4 грудня 2015 року.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва заявляла, що НБУ) має намір повністю зняти валютні обмеження ближче до середини 2016-го.

НБУ зняв зобов'язання продавати валютні надходження за програмами з ЄС

Національний банк України зняв вимогу обов'язкового продажу валютних надходжень за проектами, які здійснюються на підставі договорів про участь України в міжнародних програмах Європейського Союзу.

Відповідна постанова НБУ №718 від 22 жовтня, якою вносяться зміни до постанови про валютні обмеження №581 від 3 вересня, оприлюднено на веб-сайті центробанку.

Як наголошується в постанові, зняття вимоги обов'язкового продажу валютних надходжень також відноситься до юрособам-резидентам, фінансування яких здійснюється за рахунок грантів від міжнародних фінансових організацій та в органах управління, яких бере участь уряд країни.

Крім того, регулятор зняв обмеження з фізичних осіб з видачі гривневої готівки через каси та банкомати при валютно-обмінних операціях, встановлене на рівні до 300 тис. грн на добу на одного клієнта.

Постанова набуде чинності з 23 жовтня.

Нацбанк звільнив нерезидентів від обов'язку конвертувати заставу при участі в приватизації

Нерезиденти, що беруть участь у приватизації державного майна, можуть вносити грошове забезпечення (гарантійний внесок) у валюті без його обов'язкової конвертації, повідомляється на сайті НБУ.

Регулятор уточнює, що в четвер прийняв постановою №718, якою вніс відповідні зміни до постанови про валютних обмеженнях №581 від 3 вересня.

НБУ вказує, що ці правки наберуть чинності з 23 жовтня.

Як повідомлялося, Україна готує до приватизації кілька великих об'єктів, зокрема, Одеський припортовий завод, початкова ціна продажу якого може скласти від 500 млн дол. До 1 млрд дол. Згідно з умовами приватизації, претенденти для участі в конкурсі повинні внести 10% гарантійний внесок, який буде повернений лише по його завершенні. Представники ФДМ вказували, що потенційні учасники конкурсу просили усунути ризик девальвації гривні.

Крім того, вони також просять розширити список банків, в яких можна розміщувати такі гарантії, побоюючись неможливості швидко і в повному обсязі повернути гарантійний внесок.

Нацбанк лібералізував проведення операцій телекомунікаційних компаній з оплати міжнародного роумінгу

Національний банк України (НБУ) лібералізував проведення телекомунікаційними компаніями операцій з оплати міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку.

Відповідна постанова НБУ №718 від 22 жовтня, яким вносяться зміни до постанови про валютних обмеженнях №581 від 3 вересня, оприлюднено на веб-сайті центробанку.

Зокрема, в постанові уточнюється вимога щодо контролю експортних операцій з урахуванням особливості діяльності телекомунікаційних компаній. Так, на даний момент уповноваженим банкам не дозволяється знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов'язань шляхом заліку зустрічних вимог у валютах, що підлягають обов'язковому продажу.

"Проте ця заборона тепер не поширюватиметься на операції телекомунікаційних компаній з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку)", - йдеться в повідомленні НБУ.

Зміни набирають чинності з 23 жовтня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: валютні обмеження, скасування, Нацбанк частково | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]