Пт, 2024-04-19, 21:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:48
Названо претендентами на здобуття премії "Українська книга року" Жадана, Стельмащук та Рогожу
Інші останні Культурні новини

Комітет зі щорічної премії президента України "Українська книга року" визначив трьох претендентів на її здобуття.

Як повідомили у прес-службі Держтелерадіо, на засіданні члени комітету розглянули 106 книжкових видань, з поміж них на конкурс були подані три.

Зокрема, пропонується присудити премію: у номінації "За видатні досягнення у галузі художньої літератури" - книзі "Месопотамія" Сергія Жадана ("Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2013); у номінації "За вагомий внесок у розвиток українознавства" - книзі "Українські народні головні убори" Галини Стельмащук (ПП "Видавництво "Апріорі", 2013); у номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління" - книзі "Запороги: роман-трилогія" ч. 1 "Петро Сагайдачний" Віталія Рогожі (видавництво "Самміт-книга", 2014).

В Держтелерадіо нагадали, що щорічна премія президента України "Українська книжка року" започаткована відповідно до Указу глави держави від 16 грудня 2009 року з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.

На здобуття премії висуваються книжкові видання українською мовою, видані в Україні протягом останніх трьох років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття премії. Лауреатам премії виплачується грошова частина премії, розмір якої становить 100 тис. грн. При цьому 50 відсотків грошової частини премії виплачується авторові твору (співавторам у рівних частках, якщо інше не передбачено в угоді між ними), 50 відсотків - видавництву або видавничій організації.

До складу комітету із присудження премії входять письменники Іван Драч, Павло Мовчан, науковці Мирослав Попович, Микола Дмитренко, Віталій Дончик, Петро Кралюк, представники бібліотек та громадськості.

Нагадаємо, в грудні 2015 року було названо переможців всеукраїнського конкурсу "Краща книга України". Журі конкурсу, зокрема, відзначило книгу "Ігор Сікорський. Від Києва до Коннектикута, від неба до небес" (видавництво "Адеф-Україна") у номінації "Життя славетних", а також роман Івана Корсака "Вибух у пустелі" ("Ярославів Вал") у номінації "Проза".

Гран-прі конкурсу отримала друга книга роману-колажу Богдана Гориня "Любов і творчість Софії Караффи-Корбут" (видавництво "Апріорі"). Видання "І.Я. Франко. Коли ще звірі говорили" ("Авіаз") нагороджене у номінації "Світ дитинства"; "Українська культура. Свята, традиції, обряди" Наталки Лещенко та Руслана Павлюка ("Клуб сімейного дозвілля") - у номінації "Арт-книжка"; "Повернення в Царгород" за редакцією Лариси Івшиної (видавництво ТОВ "Українська прес-група") - у номінації "З глибини знань"; "Данте Аліг'єрі. Божественна Комедія: Рай" у перекладі Максима Стріхи ("Астролябія") - у номінації "Поезія"; "Біг Мак. Перезавантаження" Сергія Жадана ("Клуб сімейного дозвілля") - в номінації "Бестселер"; "Благословенне місто Львів" Юрія Николишина ("Апріорі") - у номінації "Мистецтво друку"; "Чернігівська Шевченкіана" ("Десна") - у номінації "Моя країна".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 775 | Додав: adminA | Теги: Стельмащук, Жадан, Рогожа, здобуття премії Українська книга ро | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]