Пт, 2024-04-19, 22:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:07
НБУ очікує поновлення співпраці з МВФ. Гривня міцнішає
Інші останні Економічні новини

Національний банк очікує поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, але при цьому прогнозує зміщення графіку офіційного фінансування на квартал вперед. Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на підсумки обговорення оновлених макроекономічних прогнозів і останніх змін монетарної політики регулятора за участю зовнішніх експертів і учасників ринку.

Нацбанк нагадав, що зберіг прогноз зростання реального ВВП України на 1,1% у 2016 році й 3% у 2017 році, а також прогноз щодо інфляції на рівні 12% на кінець цього року і 8% на кінець наступного року.

За інформацією регулятора, актуальними для прогнозу залишаються припущення щодо ситуації на сході України, врожаю зернових і припливу депозитів у банки.

Водночас НБУ очікує, що ціни на сировинні товари будуть вищими, ніж передбачалося в попередньому прогнозі, а також оновлений прогноз заснований на більш оптимістичних припущеннях щодо зростання економік Китаю та Російської Федерації.

Як повідомлялося, МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки в березні 2015 року. Перший транш за новою програмою обсягом 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня, другий - на 1,7 млрд дол. – 4 серпня 2015 року.

Наразі йде другий перегляд програми співпраці. Україна й МВФ обговорюють широкий спектр питань у рамках другого перегляду, який включає різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації. Результатом перегляду має стати схвалений меморандум між українською владою і Радою директорів МВФ.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк казав журналістам, що Україна готова до приїзду місії Міжнародного валютного фонду, а віце-прем`єр-міністр Степан Кубів зазначав, що до 1 травня Україна повинна виробити конкретний план роботи з Фондом на найближчу перспективу.

Наприкінці квітня прем`єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд веде активний діалог із МВФ і найближчим часом оприлюднить нові маяки програми реформ.

Нацбанк констатує зміцнення гривні щодо долара в квітні на 3,3%

Обмінний курс гривні до долара США в квітні порівняно з початком місяця зміцнився на 3,3%, повідомляється в макроекономічному і монетарному огляді на сайті Національного банку України.

За оцінками НБУ, в результаті зміцнення національної валюти показник девальвації гривні до долара США за офіційним курсом із початку року, в січні-квітні знизився до 5,6% із 9,4%, зафіксованих у січні-березні.

Регулятор зазначив, що в квітні продовжилася тенденція до зміцнення гривні на тлі зростання пропозиції валюти й ослаблення попиту на неї, в тому числі завдяки стабілізації політичної ситуації.

Стабілізація валютного ринку дозволила НБУ продовжити купувати іноземну валюту для поповнення міжнародних резервів, і станом на 25 квітня обсяг чистої купівлі валюти регулятором становив 401 млн дол. США.

Як повідомлялося, обмінний курс гривні до долара США в березні зміцнився на 3%, за січень-березень - знизився на 9,4%.

Історичний мінімум курсу національної валюти України щодо долара США, досягнутий в лютому 2015 року, становить 30,01 грн/дол.

Дефіцит платіжного балансу зріс до 859 млн доларів

Дефіцит зведеного платіжного балансу України у березні 2016 року зріс на 859 млн доларів, і таке погіршення багато в чому пов'язане з першою виплатою купонного доходу в 473 млн доларів за новими ОВДП, випущеними урядом у листопаді 2015 року. Про це свідчать дані Національного банку України.

Регулятор нагадує, що у березні минулого року дефіцит становив 308 млн доларів, у лютому цього - 74 млн доларів дефіциту, а січень-2016 було завершено з профіцитом у 120 млн доларів. Окрім того, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у березні сягнув 448 млн доларів порівняно з 251 млн доларів у лютому цього та 228 млн доларів - у березні минулого року.

НБУ пояснює, що темпи скорочення експорту збільшилися до 15,9% із 12% у лютому, тоді як темпи падіння імпорту уповільнилися до 6,2% із 8,8% у лютому.

Загалом за перший квартал поточного року дефіцит поточного рахунку сягнув 842 млн доларів, або 5,3% ВВП, що більш ніж удвічі перевищує показник першого кварталу 2015 року - 429 млн доларів (2,4% ВВП).

Ще гірші справи зі зведеним платіжним балансом: за січень-березень-2016 його дефіцит дорівнював 813 млн доларів проти профіциту 2,537 млрд доларів у січні-березні-2015.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 753 | Додав: adminA | Теги: поновлення співпраці, МВФ, гривня міцнішає, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]