Сб, 2024-04-20, 04:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:30
Підписали історичну газову угоду Польща та країни Балтії
Інші останні Новини Європейського Союзу

  У Брюсселі підписано угоду про будівництво газопроводу між Польщею та Литвою.

Магістраль призначена значно посилити енергетичну безпеку трьох країн Балтії – Литви, Латвії та Естонії, пише "Польське радіо".

За словами голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, які наводить видання, цей документ посилить енергетичну безпеку в регіоні: "Це перший інфраструктурний проект, який об'єднає країни Балтії з іншою Європою. Це більше, ніж просто газове з'єднання між країнами. Це кінець енергетичної ізоляції країн Балтії та довготривалої залежності від одного постачальника газу", - додав він.

Новий газопровід, завдовжки 534 км, призначений для зниження залежності від постачання з Росії трьох держав, званих "енергетичним островом" через їхню відрізаність від газотранспортних магістралей на континенті.

Підписання цієї угоди – реалізація намірів створення енергетичного союзу в Європі, попередні переговори щодо якого проходили досить складно – країни сперечалися на тему фінансування. Держави Балтії вимагали від Польщі більшого вкладу, на що Варшава не хотіла погоджуватися.

"Врешті-решт перемогла політика, і Європейська комісія виділила майже 560 млн євро на пріоритетні проекти й погодилася на підтримку з бюджету ЄС. Отже, Брюссель профінансує інвестицію практично наполовину, 120 млн євро надасть Польща, а решту заплатять країни Балтії", - повідомляє видання.

Європейська комісія 25 лютого представила стратегію побудови "Енергетичного союзу" в Європі. "Занадто довго енергетика залишалася поза основними свободами ЄС. Однак нинішні події свідчать, що ціна цього досить висока – адже багато європейців бояться, що їм може не вистачити енергії для опалення своїх будинків", - заявив президент ЄК Жан-Клод Юнкер.

4 лютого Європейська комісія оголосила про початок роботи Енергетичного союзу.

У квітні минулого року голова уряду Польщі Дональд Туск закликав країни ЄС об'єднатися в енергетичний союз, який допоміг би знизити залежність європейських держав від постачання газу з Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: Польща, країни балтії, історична газова угода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]