Чт, 2024-03-28, 14:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:37
Поліція просить допомогти знайти викрадача "Апостола" Івана Федорова. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Національна поліція України опублікувала фоторобот крадія "Апостола" Івана Федорова, 1574 року видання, з Національної бібліотеки імені Вернадського. Про це повідомляє Відділ комунікації Головного управління Національної поліції у місті Києві.

Шевченківське управління поліції в місті Києві розшукує чоловіка, який підозрюється у скоєнні крадіжки стародруку.

На сайті Головного управління Національної поліції у місті Києві опубліковано фоторобот зловмисника. Поліція просить уважно подивитися на фоторобот, зроблений за описом людей, які безпосередньо з цим чоловіком контактували.

"Прикмети зловмисника: на вигляд 35-40 років, зріст 170-172 см, вилиці широкі, волосся русяве, ніс і губи середнього розміру, худорлявої статури", - йдеться в повідомленні.

Правоохоронці наголосили, що "якщо ви впізнали людину, схожу на зображенні, прохання негайно повідомити за телефонами 102 або (044) 486-03-06, 486-56-02".

Нагадаємо, крадіжку книги виявили 10 травня.

"Апостол" має наукову й історичну цінність, є першою друкованою книгою в Україні. Відомо про понад 90 примірників цього видання. Книга містить церковнослов’янський переклад "Діянь і послань апостольських".

Вартість вкраденого першодруку може сягати 3 млн гривень

Викрадений з Національної бібліотеки імені Вернадського перший надрукований екземпляр Апостола Івана Федорова може коштувати від 1,5 до 3 млн гривень, заявив реставратор та науковий співробітник Національного науково-дослідного реставраційного центру України Ігор Стадніченко.

"Приблизно я б сказав, що вартість примірника буде від півтора до трьох мільйонів гривень", - заявив Стадніченко в ефірі "Громадського радіо".

При цьому він додав, що вартість такої книги важко оцінити грошима, оскільки ніхто не виставлятиме її на аукціон. "Вага цієї книги визначається її пріоритетом. Це перша друкована книга на території України. ... Тут навіть не можна говорити про певну ціну, виражену матеріально. Це видання неоціненне. Очевидно, що за такими виданнями полюють колекціонери. Напевно, такі крадіжки здійснюються цілеспрямовано за замовленням", - припустив експерт.

Також Стадніченко зазначив, що зараз невідомо, який із чотирьох примірників Апостола, які є в Києві, було викрадено. "Це така унікальна річ. Людина не могла просто взяти цю книгу з полиці. Я розумію, що людина йшла конкретно по цю книжку. Продати її можливо, але ви ж не поставите її на аукціон!" - додав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 707 | Додав: adminA | Теги: поліція, Допомога, викрадач Апостола Івана Федорова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]