Чт, 2024-03-28, 10:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:16
Права кримських татар на самовизначення посилять у Конституції. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Президент Петро Порошенко назвав депортацію кримськотатарського народу в 1944 році геноцидом.

"Те, що з вами зробили в 1944 році, має зовсім визначену назву - це найчистішої води геноцид. Один з найважчих злочинів проти людства", - заявив він, виступаючи на концерті-реквіємі пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Національній опері України в середу 18 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

Президент зазначив, що український парламент, хоч і з запізненням на ціле десятиліття, ухвалив постанову про визнання геноциду кримськотатарського народу, а Днем пам'яті жертв цього геноциду встановлено 18 травня.

"Зрозуміло, що Кремль інформацію про факти кривавого переселення цілих етносів тримав за "сімома замками", - зазначив президент.

Порошенко заявив, що ініціює створення робочої групи в рамках Конституційної комісії для розробки змін до Конституції, що стосуються права кримських татар на самовизначення.

"Ми хоч і з запізненням, але усвідомили необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним гарантуванням рівних прав і свобод етнічних українців, росіян та інших етносів півострова. Ми зобов'язані почати в парламенті України процес внесення змін і доповнень до розділу 10 Конституції України - АРК, які б у повній мірі виходили з невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення в складі суверенної і незалежної Української держави", - сказав він.

Президент запевнив, що звернеться до Конституційної комісії із закликом створити найближчим часом за участю членів цієї комісії, представників Меджлісу кримськотатарського народу, експертів, робочу групу з підготовки змін та доповнень до відповідного розділу Конституції України.

"Крим був, є і буде залишатися невід'ємною частиною України. А країну-злочинницю змусять повернути вкрадене", - сказав він.

Порошенко додав, що рано чи пізно Крим повернеться під український суверенітет, хоч яким би тривалим виявився процес деокупації півострова.

"Такий злочин, як анексія, не має в міжнародному праві терміну давності. І я впевнений, що ми обов'язково повернемо український суверенітет на Крим і на окуповані райони Донбасу", - заявив він.

Також голова держави назвав успіх Джамали на "Євробаченні" перемогою над брехнею, злом, насильством, передає УНІАН.

"Вітаю Джамалу із блискучою перемогою на "Євробаченні". Ваше виконання змусило європейців побачити, почути і ще раз визнати очевидне: Крим - це Україна, а Україна - це Європа!", - заявив Порошенко перед початком концерту-реквієму пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Національній опері України.

"Успіх на "Євробаченні" - перемога над брехнею, злом, насильством. Переконаний, що саме так вона сприймається всім світом", - сказав президент.

Нагадаємо, 18 травня, відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня. Проте перша і найбільша хвиля завершилася 20 травня. Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони №5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Без сумніву, тоді був здійснений акт гено- і етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності.

За офіційними даними, з Криму було депортовано 183 тисячі 144 кримських татар; за татарськими джерелами - 228 тисяч 500, з яких упродовж лише першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від кількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Зрозуміло, що більшість майна залишилася і була конфіскована державою.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина - до ГУЛАГу, а ще частина - для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Як відомо, захоплення 1783 року Криму Росією призвело до великого занепаду культурного життя на півострові: по-варварському було спалено багато давніх рукописів, зруйновано чимало архітектурних пам'яток. Саме тоді розпочалося перше заселення Криму росіянами, чужоземними колоністами, міцніла брутальна русифікаторська політика. Після переведення Криму до складу УРСР (1954) у 1956 році було видано указ (неопублікований) про реабілітацію кримських татар, але практично без права повернення на батьківщину до Криму.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 80-х років. Здавалося, що нарешті, попри побутові труднощі, настав мир і можна спокійно і вільно жити на рідній землі, але знову кримська земля стала об'єктом зазіхань Росії, а кримські татари зазнали (і зазнають) нечуваних з часів Сталіна репресій.

Нагадаємо, цьогоріч на 18 травня російські окупанти не дозволяють в Криму будь-які жалобні заходи за участю забороненого ними Меджлісу (наймасовішого неформального представницького органу кримських татар).

Як вже повідомлялося, українськими органами державної влади на 18 травня заплановано проведення низки культурно-просвітницьких заходів.

Також цього дня планується масштабний мітинг на адмінкордоні з окупованим росіянами Кримом. За словами голови штабу цивільної блокади Криму Ленура Іслямова, пам'ятні мітинги пройдуть і в інших містах України, а в Генічеському районі Херсонської області неподалік контрольного пункту "Чонгар" має відбутися наймасштабніший з них.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: конституція, самовизначення, права кримських татар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]