Пт, 2024-04-26, 17:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:33
Савченко можуть звільнити впродовж півроку - назріває екстрадиція
Інші останні Політичні новини

Заява Міністерства юстиції РФ щодо можливого повернення льотчиці, народного депутата Надії Савченко до України після вироку суду свідчить про те, що російські суди є "кишеньковими" і обвинувальний вирок українській льотчиці вже заготовлений. Про це сьогодні, 1 жовтня, на брифінгу заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає УНІАН.

"Мін`юст РФ ще раз підтвердив, що в Росії судова система та суди є кишеньковими. Така заява ще до того, як ще немає вироку по Надії, з боку російського суду говорить тільки про одне - що цей вирок вже є заготовлений і він точно є обвинувальним, він вже написаний", - заявив Петренко.

Він також наголосив, що такі заяви Мін’юсту РФ є "далекими від суті юстиції".

"Їм повинно бути соромно за те, що вони дозволяють собі такі заяви до того, як ще немає вироку суду", - наголосив міністр.

Він також зазначив, що українська влада зі свого боку зробить все, щоб Савченко, "як одну з заручниць російського режиму, повернути в Україну".

Адвокат Савченко Микола Полозов заявив, що вирок у справі відбудеться або наприкінці нинішнього року, або на самому початку наступного.

"Ми впевнені, що він буде обвинувальним", - сказав він у четвер журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, після цього по завершенні необхідних юридичних процедур Савченко може бути передана українській стороні.

"Я впевнений в тому, що Надія Савченко після цього буде передана українській стороні протягом півроку або раніше", - заявив адвокат.

Захист української льотчиці впевнений, що заява Мін'юсту РФ про можливу передачу її Україні свідчить про невинуватість Надії. Так адвокат Марк Фейгін прокоментував заяву російського мін'юсту у своєму Twitter.

"Заява Мін'юсту РФ свідчить про одну дуже важливу річ: захист Савченко повністю довів невинуватість Надії. Тому й метушаться", - написав він.

"Мін'юст РФ озвучив умови: визнання України (а мабуть, і самої Савченко) вироку російського суду і гарантувати відбування покарання. Для ясності. Визнання Україною вироку російського суду може закрити можливості для оскарження рішення по Савченко в ЄСПЛ", - повідомив він.

"Гарантії ж відбування Савченко покарання в Україні після передачі її туди - це обтяження країни зобов'язаннями зовнішнього характеру", - додав він

"Що робити Україні? Погоджуватися. Після отримання Савченко негайно відпустити і гоготати вголос, показуючи в бік Кремля пальцем!" - заявив Фейгін.

При цьому адвокат зазначив, що "не варто недооцінювати його і його колег, як юристів, у зв'язку з кабальними умовами передачі Савченко Україні".

"Я знаю, що робити..." - додав він.

Нагадаємо, сьогодні у Міністерстві юстиції РФ заявили про можливість розгляду питання екстрадиції Савченко до України після винесення їй вироку. При цьому у російському відомстві заявили, що питання можливої видачі Савченко Україні після винесення неї вироку може обговорюватися за обов`язкової умови визнання Україною рішення російського суду, а також гарантій покарання засудженої на батьківщині.

22 вересня Донецький міський суд Ростовської області Росії розпочав розглядати по суті справу Савченко. Справу розглядає колегія з трьох суддів. Савченко загрожує до 25 років позбавлення волі.

29 вересня Савченко дала покази в суді і повідомила, що в день обстрілу російських журналістів забирала поранених з українських блокпостів.

Довідка

34-річна Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні 2014 року потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. Після цього її перевезли на територію РФ.

8 липня Савченко виявили в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні льотчицю було обрано депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Захист категорично заперечує причетність Савченко до загибелі російських журналістів.

26 жовтня 2014 р. на позачергових парламентських виборах Савченко обрали народним депутатом за списком партії "Батьківщина". Верховна Рада делегувала її в ПАРЄ.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо Слідчого комітету РФ, ФСБ і російської пенітенціарної служби, які незаконно затримали Савченко і сфальсифікували її справу.

СБУ також передала адвокатам льотчиці докази непричетності до злочину, в якому звинувачує українку російська сторона.

Зазначимо, Савченко на знак протесту кілька разів проводила тривалі голодування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 984 | Додав: admin | Теги: Савченко, півроку, екстрадиція, звільнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]