Сб, 2024-04-20, 14:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:00
Сили АТО розміновують територію і облаштовують позиції. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Користуючись затишшям, військові й далі обладнують свої позиції, а військові сапери знайшли чималу кількість мін, снарядів та боєзарядів різного калібру, які вони успішно знищили на одному з полігонів.

Про це повідомляє прес-центр АТО.

Зокрема, в районі Бахмута (Артемівська) багато об’єктів вже пройшли перевірку комісіями від Міністерства оборони.

Ступінь готовності решти - 90 відсотків, і дообладнання позицій буде завершено до кінця місяця.

На Донецькому напрямку тривають заходи щодо виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів як на передових позиціях, так і у тилових районах.

Так, у рамках зазначеної роботи група розмінування 93-ї та 53-ї окремих механізованих бригад виявили 406 мін калібру 82 мм, 120 пострілів калібру 23 мм, 65 пострілів калібру 30 мм, один РПГ-22, а також 9 артилерійських снарядів калібру 152 мм. Всього ж було знищено 603 вибухонебезпечні предмети.

Ніч 13 жовтня в зоні проведення антитерористичної операції минула спокійно.

Нагадаємо, 29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше ніж 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікується, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

30 вересня ватажки окупантів із угрупувань "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко і Ігор Плотницький також поставили свої підписи під угодою.

2 жовтня після переговорів "нормандської четвірки" у Парижі президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона починає відведення озброєння калібром менш ніж 100 мм із лінії зіткнення сторін на Донбасі 3 жовтня. За його словами, лідери країн "Нормандського формату" домовилися, що відведення легкого озброєння має тривати 41 добу.

3 жовтня прес-центр АТО повідомив, що в зоні проведення АТО почався процес відведення техніки і озброєння калібром до 100 мм.

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) створила патрульні бази по обидва боки лінії зіткнення для спостереження за процесом відведення озброєння.

Бойовики провокують сили АТО на масовані обстріли, а російські журналісти намагаються це зняти - Тимчук

Упродовж кількох останніх діб бойовики на Донбасі не припиняють активних спроб спровокувати українські війська на масоване застосування вогневих засобів.

Про це пише координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук вранці 13 жовтня у Facebook.

"З метою відеофіксації результатів цих провокацій у складі т.зв. "МГБ ДНР" створено тимчасовий підрозділ, на який замикається група з 20 представників російських ЗМІ, які прибули в Донецьк. Перед російськими журналістами ставиться не лише завдання "фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими", а й "консультацій" з організації провокацій", - заявляє він.

"Одна з головних умов подібного роду дій – фіксація можливого відкриття вогню з боку сил АТО представниками СММ ОБСЄ, для чого провокації прив’язуються до графіка інспекційних поїздок патрулів ОБСЄ", - зазначає Тимчук.

За даними ІС, у ролі "виконавців" використовується ціла низка "підрозділів" бойовиків на ділянках: Старогнатівка – Гранітне; Піски – Опитне – ДАП; Луганське – Миронівське – Троїцьке – Попасна; північна частина Горлівки.

"Зазвичай це виглядає як "випадковий" обстріл (постріли "вбік" українських позицій зі стрілецької автоматичної зброї й великокаліберних кулеметів)", - пише Тимчук.

"Також на даних ділянках впродовж декількох діб із боку терористів фіксувалися розриви 82-мм мін на нейтральній смузі. Відзначено активність кількох піхотних груп бойовиків у "зеленці", які ведуть фіксацію переміщень українських військових на передньому краї", - заявляє він.

Зафіксовано одиночну стрільбу з боку бойовиків зі СПГ-9 "Спис" західніше Донецького аеропорту (ДАП).

"Практично регулярно фіксується відкриття вогню зі стрілецької зброї південніше Донецька (Старогнатівка й Гранітне, Новотроїцьке), а також у районі н.п. Шуми, Майорськ, Зайцеве, Луганське, Троїцьке, Горіхове, Мар’їнка, рідше – на ділянках Павлопіль - Чермалик, Широкине, Щастя, Сизе, Новотошківка, Кримське", - пише Тимчук.

"Вогонь неприцільний, у рамках провокацій, які влаштовуються терористами у надії викликати вогонь сил АТО у відповідь", - додає він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: сили АТО, Позиції, розмінування території | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]