Пт, 2024-03-29, 09:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:02
Спостерігачі розповіли про порушення і ризики для підрахунку
Інші останні Політичні новини

Громадянська мережа "Опора" зафіксувала 1052 порушення до моменту закриття дільниць. Про це йдеться у відповідному повідомленні організації.

"1052 порушення зафіксувала ОПОРА до моменту закриття дільниць. Спостереження триває", - йдеться в повідомленні.

У день голосування до МВС надійшло 470 повідомлень про порушення під час виборів, 54 із яких – про підкуп. За 5 фактами порушень на виборах відкрито кримінальні провадження.

"Опора" зафіксували черги на момент закінчення голосування на 1,7% виборчих дільницях по Україні. При цьому, в організації зазначають, що тоді як в Одесі і Дніпропетровську черги спостерігалися на 3% і 2,6% дільниць відповідно, в Харкові – на 2,2% виборчих дільниць, передає Радіо Свобода.

Спроби видавання виборчих бюлетенів без законних підстав (наявності паспорта) мали місце на 4,1% виборчих дільниць по всій Україні (станом на 12.00 і 16.00 таких випадків фіксувалося на 7,2% і 4,6% дільниць відповідно), ще більш позитивною є тенденції до зменшення такий порушень у містах Одесі, Дніпропетровську і Харкову, де видача бюлетенів без паспортів зафіксована на менше ніж 1% виборчих дільниць станом на 20.00, в той час станом на 16.00 такі порушення були виявлені 7,2% дільниць у Дніпропетровську, 6,2% – в Одесі і 3,2% – в Харкові.

Випадки порушень таємниці голосування станом на 20.00 виявлені на 2,4% дільниць (станом на 12.00 цей показник становив 2,6%). Однак в Дніпропетровську і Одесі такі порушення фіксувалися спостерігачами значно частіше – на 4,7% і 4,1% виборчих дільниць відповідно, в Харкові на 1,7% дільниць було виявлено порушення таємниці голосування.

В останні години голосування дещо зросла кількість виявлених на дільницях випадків фотографування бюлетенів – з 0,4% (станом на 16.00) до 1,1% (станом на 20.00) по Україні.

У КВУ вказують на серйозну загрозу для чесного підрахунку

Видача занадто малої кількості бланків протоколів дільничним виборчим комісіям є серйозною проблемою для визнання місцевих виборів прозорими і законними. Про це на скликаній прес-конференції заявив голова Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко, передає "Укрінформ".

"Ми спостерігаємо масову нестачу копій протоколів підрахунку голосів на виборчих дільницях. Причому керівники ДВК наперед заявляють, що спостерігачі їх не отримають через те, що міськвиборчком передав замало бланків копій протоколів на дільниці", - каже він.

"Крім того, голови деяких виборчих комісій заявляють, що спостерігачі отримають копії не всіх протоколів, як передбачено законом, а тільки одну копію якогось протоколу. Але ж невидача протоколу спостерігачеві - це адміністративне правопорушення як мінімум, а як максимум може йти мова про протидію офіційним спостерігачам у реалізації їхніх законних прав", - зазначив експерт.

У разі будь-якої спроби невидачі спостерігачам КВУ копій протоколів, наголосив голова облКВУ, "ми будемо викликати наряди міліції і складати протоколи. Я вже не кажу, що для Комітету виборців масова невидача протоколів буде найочевиднішою ознакою підготовки фальсифікацій. Я розумію, що багатьом не подобається, що на кожній дільниці стоїть наш представник і контролює перебіг голосування. Але той, хто спробує не надати КВУ копій протоколів, зробить ведмежу послугу своїм господарям".

За словами Бойка, "якщо у спостерігачів КВУ будуть на руках копії протоколів, то результат виборів буде озвучено вже у вівторок, 27 жовтня".

Нагадаємо, 25 жовтня, о 20.00 в Україні завершилося голосування на місцевих виборах. За даними "Опори", явка на місцевих виборах в Україні досягла 46,5%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 774 | Додав: adminA | Теги: спостерігачі, порушення і ризики, підрахунок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]