Пт, 2024-03-29, 06:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:50
Три тисячі співвітчизників із зони АТО Туреччина прийме у себе
Інші останні Новини світу

Туреччина відкрила двері для трьох тисяч турків-ахиска (турків-месхітінців), що мешкають на сході України й зазнали на собі руйнівний вплив російського збройного вторгнення. Турки-ахиска, котрих буде репатрійовано до Туреччини за розпорядженням президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, розпочнуть нове життя в провінціях Ерзінджан та Карс, де Управління масового житлового будівництва при уряді Турецької Республіки (TOKİ) виділить їм житло.

Про це 16 жовтня 2015 повідомляє турецька інформаційна агенція "Анадолу".

Таким чином, 677 сімей турків-ахиска, що мігрували до Донецька й Слов'янська в Україні з Ферганської долини в Узбекистані після подій 1989 року, готуються до нової міграції. "Новим маршрутом цих людей, будинки яких прийшли у непридатний для житла стан через ситуацію в регіоні, стане Туреччина", - сказано в повідомленні.

Генеральний секретар Всесвітньої асоціації турків-ахиска Фуат Учар зазначив, що голова турецької держави під час візиту в Україну 20 березня ухвалив голови Всесвітньої асоціації турків-ахиска Зіятдіна Кассанова та супроводжуючу його делегацію. Вивчивши наданий йому доповідь, Ердоган переконався в поганих умовах життя місцевих турків-Ахиска і розпорядився про їхнє переселення до Туреччини, сказав Учар.

За його словами, робляться зусилля, спрямовані на те, щоб цей процес, який відстежують прес-секретар Адміністрації президента Туреччини Ібрагім Калин і заступник радника адміністрації глави турецького уряду Рухи Озбільгіч, завершився до кінця 2015 року.

"Ми висловлюємо подяку президенту, прем'єр-міністру та МЗС Туреччини за надану допомогу", - підкреслив він.

Учар зазначив, що TOKİ виділило для турків-ахиска 33 житлових одиниць в Карс, а решта будуть розміщені в провінції Ерзінджан.

"Усередині виділених житлових одиниць є деякі недоліки, які будуть усунені. На першому етапі до Туреччини будуть привезені 150 сімей, тому що відразу доставити і розселити всіх у країні нереально. Список прізвищ сімей, які відтепер будуть проживати в Туреччині, ми передали через посольство в Києві МВС Туреччини і адміністраціям губернаторів Карса і Ерзінджан", - зазначив він.

За його словами, проаналізовані дані цих турків-ахиска, що стосуються їх утворення та професії, і вони будуть працевлаштовані в Туреччині.

Він підкреслив, що Турецьке Товариство Червоного Півмісяця (ТОКП) побудує кухню в регіонах, куди будуть розселені турки-ахиска, і вони перший час будуть забезпечені гарячою їжею.

"Ми також звернулися до відповідних структур з проханням забезпечити ці сім'ї необхідними предметами, оскільки вони не мають можливості продати майно в зоні конфлікту. Всі недоліки будуть усунені з часом.

Я думаю, що процес міграції почнеться протягом 10-15 днів. Метою Туреччини є зміцнення позицій турків-ахиска в тих місцях, де вони заселилися, але це неможливо зробити там, де вони живуть в даний момент.

Вони не можуть навіть забезпечить свою безпеку ", - сказав Учар.

Він додав, що через деякий час після початку проживання на території Туреччини вони отримають громадянство цієї країни.

Нагадаємо, що уряд Республіки Польща евакуювало з Донецької та Луганської областей 205 етнічних поляків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 778 | Додав: adminA | Теги: зона АТО, три тисячі співвітчизників, Туреччина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]