Чт, 2024-04-18, 02:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:04
Туристичний сезон у Криму знову провалиться
Інші останні Новини з регіонів України

  Кількість туристів, які в поточному році відвідають анексований Росією Крим, може досягти 1,5 млн осіб, що на 11,8% менше, ніж було зафіксовано в 2015 році, повідомив у ході прес-конференції екс-міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв, передає УНІАН.

"У 2014 році Крим прийняв 1,5 млн чоловік, у 2015 році - 1,7 млн осіб, в цьому році на підставі останніх двох років можна прогнозувати, що туристичний потік буде на рівні 1,5 млн туристів, що пов`язано, в першу чергу, з вузьким транспортним горлом... Туристичний рік - 2016 буде за межею збитковості для багатьох туристичних об`єктів в Криму", - сказав Лієв.

Він підкреслив, що за останні три роки туристична галузь у Криму "змінилася до невпізнання" внаслідок анексії півострова Росією. Так, він повідомив, що в 2012-2013 роках до російської окупації півострів приймав рекордну кількість відпочивальників. Зокрема, у 2012 році кількість туристів з інших регіонів України та іноземців досягла позначки в 6,13 млн осіб, що стало рекордом за весь пострадянський період. у 2013 році Крим відвідало 6 млн осіб, у 2014 році турпотік різко впав - до 1,2-1,5 млн осіб.

Згідно з розданим на прес-конференції прес-релізом, у 2014 році Крим відвідало 70% туристів з Росії, 28% - з України, тоді як у 2015 році останній показник різко пішов на спад: частка українців, які відвідали півострів у минулому році, становила 10% загальної кількості, а росіяни зайняли 88% туристичного ринку в Криму.

У 2016 році, згідно з прогнозом Асоціації індустрії гостинності України, Крим відвідають 99% туристів з Росії, 0,5-0,6% - громадяни України.

Лієв підкреслив, що показовим моментом у прогнозуванні наступного літнього туристичного сезону завжди вважалися травневі свята. Так, у період травневих свят, з 29 квітня по 15 травня, Крим відвідало 35 тис. осіб, а в 2014-2015 роках ця цифра становила 30 тис., а до окупації півострова в 2012-2013 роках цей показник досягав позначки в 200 тис. осіб.

За його словами, найпопулярнішими курортами Криму по регіонах є зараз Ялта і Севастополь.

"Ціна на кримський продукт зараз практично на 40% вище, ніж відпочинок у Сочі, тоді як раніше, до окупації, в Криму було дешевше відпочивати практично на 40%", - зазначив Лієв, додавши, що це пов`язано з підвищенням тарифів на енергоносії та харчі на півострові.

Як повідомлялося, з лютого 2014 року Росія окупувала частину території України – Крим і східну частину Донбасу - й розв`язала кровопролитну війну, яка триває й досі і в ході якої було вбито близько 10 тис. осіб. Крім того, майже 2 млн людей були змушені покинути свої домівки. Велика частина населення РФ продовжує схвалювати дії керівництва своєї країни.

Кримським окупантам не вдасться поєднати ВПК і туризм, - Лієв

Росії не вдасться поєднати в Криму військово-промисловий комплекс, який вона там інтенсивно розвиває, з туристичною сферою, наголосив Олександр Лієв, пише Укрінформ.

"Територія Криму цікавила Україну в контексті трьох основних напрямків розвитку. На першому місці був туризм, на другому - сільське господарство, на третьому - соціальна сфера. Далі - транспортна транзитна сфера, промисловість, енергетика. Ці шість миролюбних галузей неможливо розвивати під час анексії" , - підкреслив Лієв.

Він зазначив, що у Росії в Криму свої пріоритети - це військово-промисловий комплекс, і розвивається він величезними темпами.

"Туристичних акцентів практично немає ні в спічах офіційної Москви, ні бюджетах, які офіційна Москва вже третій рік передбачає на анексовані територію Криму. Там не відображається пріоритет туризму або сільського господарства, або навіть соціальної сфери. Пріоритет номер один там - це військово-промисловий комплекс. Поєднати військово-промисловий комплекс з туристичною сферою поки що не вдалося жодній країні світу. Більш-менш це вдається Ізраїлю, але у них це - оборонний комплекс, абсолютно іншого трактування", - сказав Лієв.

За його словами, у зв'язку з цим кримську туріндустрію в наступні роки очікує повне переорієнтування на нові реалії "і найстрашніше - що відновлювати це потім доведеться дуже важко". Тому що туристична сфера в Криму була за 22 роки сформована не в результаті якогось тиску і допомоги влади, а "в результаті саморегулювання і самовизначення громадянської позиції кримчан", які вибирали такий вид бізнесу.

"У нас було дуже популярно займатися туристичною сферою. У Криму розвивалася індустрія гостинності. Вона змінювалася в такому ж темпі, як змінювалася в Туреччині. Адже в 1973 році Туреччина ще виглядала досить дикою і нецікавою для туризму країною. Сьогодні це мега-туризм. Зараз те, що сталося, відкине нас на десятки років назад", - зазначив Лієв.

Нагадаємо, у 2014 році Крим втратив понад 2,2 млрд дол. через провалений туристичний сезон.

Лієв: кількість туристів на Азовське узбережжя цього року може збільшитися до 700 тисяч

Кількість туристів, які відвідають курорти Азовського узбережжя цього літнього сезону, може значно зрости порівняно з 2015 роком - до 700 тис. осіб із близько 400 тис., повідомив Олександр Лієв.

"У цьому році ми сподіваємося, що буде відновлення турпотоку на Азовське узбережжя... Ми замовляли дослідження в 2012 році, і бачили цифру 700 тис. чоловік, тобто Азовське узбережжя приймає в літній сезон 700 тис. чоловік, минулого року завантаженість азовських курортів була значно нижчою – 350-400 тис. чоловік. Відновлення - це досягти тих самих 700 тис., які були", - сказав Лієв.

Він зазначив, що потік туристів до популярних Львова і Карпатського регіону буде традиційно стабільним цього року і, швидше за все, продемонструє зростання.

"Приміром, у тій самій Одесі поки що немає збільшення турпотоку на ту частку зменшення турпотоку до Криму, хоч Одеса збільшила на 15% кількість ліжко-місць", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: провал, криму, туристичний сезон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]