Чт, 2024-04-25, 13:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:35
У штабі АТО сподіваються на припинення провокацій
Інші останні Новини України

Збройні провокації противника в зоні АТО мають припинитися, а спецмісія ОБСЄ повинна з'ясовувати природу таких дій, зазначає спікер адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко.

"Ми сподіваємося, що ті провокації, які відбулися, є несистемними. Вони повинні завершитися і більше не повторюватися. В крайньому випадку, місія ОБСЄ повинна запитати у сторони, яка порушила перемир'я, про природу цього порушення і зробити все для того, щоб вони більше не повторювалися", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

Лисенко повідомив, що 30 вересня було зафіксовано три збройні провокації бойовиків. "Це сталося поблизу селища Луганське в районі Світлодарська, біля селища Зайцеве, яке розташоване північніше Горлівки, а також між Новотроїцьким і Березовим, що на захід від окупованого Докучаєвська. Противник застосовував тільки стрілецьку зброю і гранатомети. Ці інциденти були короткочасними і тривали не більше 15 хвилин", - зазначив він.

Спікер АП нагадав, що на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську була досягнута домовленість про відведення гармат калібром 100 мм і менше, а також танків і бронетехніки. "Це означає, що вони будуть відведені на відстань 15 км від лінії зіткнення, в одну сторону, в іншу сторону. Це має відбуватися під пильним моніторингом міжнародної місії ОБСЄ", - вказав він.

Лисенко підкреслив, що українська сторона "кожен день, кожну годину, хвилину і секунду" дотримується всіх Мінських домовленостей, надто тих, які стосуються припинення вогню.

За словами спікера АП, двоє українських військових підірвалися на розтяжках на донецькому напрямку в зоні АТО, загиблих за минулу добу немає.

Штаб АТО роз'яснив деталі угоди щодо відведення озброєнь

Лисенко роз'яснив деякі моменти угоди про відвід озброєнь менш ніж 100 мм.

"Угода передбачає, що тільки після двох діб дотримання режиму припинення вогню розпочнеться перший етап відводу озброєння калібром 100 мм і менше, у тому числі танків", - сказав він.

Лисенко підкреслив, що сторони-підписанти повинні виявити причину провокацій, які мали місце вночі.

За його словами, випадки підривів на мінах або обстріли "не повинні перешкоджати виконанню Мінських угод".

"Очевидно, що провокації або спроби наступу викличуть вогонь у відповідь з боку сил АТО, оскільки становлять загрозу життю українських військових і мирних жителів", - додав спікер АП.

Він також вказав, що Україна наполягає на виконанні угоди всіма сторонами-підписантами.

У контексті місії ОБСЄ спікер АП зазначив: "Очевидно, що представники СММ ОБСЄ як учасники переговорів також повинні докласти зусиль для моніторингу ситуації, а також бути готовими в будь-який час миттєво відреагувати на порушення".

"Україна сподівається на вирішення даного конфлікту і встановлення миру в регіоні", - підсумував Лисенко.

26 серпня в Мінську Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилася про припинення вогню на Донбасі з початком нового навчального року в школах.

29 серпня бойовики вперше не використовували озброєння калібру понад 100 мм.

Штаб АТО останнім часом відзначає стабілізацію ситуації на Донбасі. За даними Спільного центру контролю і координації, режиму припинення вогню повністю дотримуються обидві сторони конфлікту.

А ось моніторингова місія ОБСЄ не підтверджує повного дотримання перемир'я.

При цьому президент Петро Порошенко заявив, що 5 вересня - "перший тиждень, коли на фронті не стріляють і коли нарешті почали працювати Мінські домовленості".

8 вересня міністр оборони України Степан Полторак зазначив, що кількість обстрілів сил АТО з боку бойовиків мінімальна за останні півтора року.

Нагадаємо, 29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікується, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

Лідер окупантів "ЛНР" Ігор Плотницький вже пообіцяв підписати угоду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 843 | Додав: admin | Теги: припинення, штаб, провокація, АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]