Сб, 2024-04-20, 06:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:06
У зоні АТО панує тиша. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Уперше за кілька останніх тижнів минула доба в зоні АТО пройшла повністю спокійно.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО на сторінці у Facebook.

"Противник не обстрілював наших позицій і дотримувався режиму тиші на тимчасово окупованій території", - йдеться в повідомленні.

Також вже сьогодні, 2 жовтня, від опівночі і до 6-ї ранку уздовж лінії розмежування випадків порушення режиму тиші зафіксовано не було.

"Українська сторона сподівається, що довгоочікуване перемир'я дасть змогу реалізовувати черговий етап мирних домовленостей щодо відведення техніки і озброєння калібру менше 100 міліметрів і відкриє широкі можливості до відновлення інфраструктури Донбасу напередодні зими", - підкреслили в штабі.

26 серпня в Мінську Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилася про припинення вогню на Донбасі з початком нового навчального року в школах.

29 серпня бойовики вперше не використовували озброєння калібру понад 100 мм.

Штаб АТО останнім часом відзначає стабілізацію ситуації на Донбасі. За даними Спільного центру контролю і координації, режиму припинення вогню повністю дотримуються обидві сторони конфлікту.

А ось моніторингова місія ОБСЄ не підтверджує повного дотримання перемир'я.

При цьому президент Петро Порошенко заявив, що 5 вересня - "перший тиждень, коли на фронті не стріляють і коли нарешті почали працювати Мінські домовленості".

8 вересня міністр оборони України Степан Полторак зазначив, що кількість обстрілів сил АТО з боку бойовиків мінімальна за останні півтора року.

Нагадаємо, 29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менш ніж 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікується, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

Лідер окупантів "ЛНР" Ігор Плотницький вже пообіцяв підписати угоду.

Терористи використовують перемир'я для ротації. Росія виділила окупантам кошти на "армійський піар"

Протягом останньої доби в зоні розмежування АТО обстрілу з боку російсько-терористичних військ не зафіксовано. Про це повідомляє у Facebook координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Противник використовує перемир'я для проведення ротації і перегрупування бандформувань, зміцнення інженерних споруд. На деяких ділянках і напрямках фіксується часткове відведення озброєння і техніки бойовиків (можливо, здійснюване в рамках ротації або перегрупування, тож ситуація вимагає подальшого моніторингу). Зокрема:

- Терористи відводять по 2-3 танки з позицій в районі н.п. Саханка і Безіменне. Мінометні підрозділи залишаються на позиціях;

- Фіксується відведення техніки бойовиків з декількох позицій між н.п. Станиця Луганська і Весела гора. Водночас мережа групи ІС не зафіксувала переміщення зазначеної техніки поза 15-км зоною від передньої лінії, що може свідчити про незначне її відведення на замасковані позиції;

- На північний схід від н.п. Майорського помічено переміщення на нові позиції бронегрупи бойовиків з 3 танків і 2 БМП-2;

- У районі н.п. Красний Луч помічено переміщення піхотного підрозділу терористів на БТР-80 і БТР-70, а також на армійських вантажівках.

У районі н.п. Старобільськ на Луганщині повністю роззброєно так званий батальйон територіальної оборони "2 АК ЛНР" (бандформування "Алабая"). На його позиціях залишилося НВФ під командуванням "Баггі" - так званий тринадцятий БТрО, чисельністю 31 особа.

"Комендатури" н.п. Горлівка, Єнакієве і Сніжне намагаються налагодити облік стрілецького озброєння, яке є на руках у населення. Довгий період масової роздачі стрілецького озброєння з РФ місцевим жителям, що проводилася без будь-якого обрахування, ставлять під сумнів успішність таких спроб.

Західніше н.п. Єнакієве терористи обладнують аж два взводних опорних пункти, до яких підвозять бетонні конструкції.

У районі н.п. Макіївка триває облаштування району оборони батальйону. До позиціях прибули будівельна техніка, 4 МТ-ЛБ, 2 танки Т-72 і 2 КамАЗи;

У смузі від н.п. Докучаєвськ до н.п. Стара Ласпа відзначається присутність підрозділів ЗС РФ, яким бандформування з числа місцевого населення і російських найманців передають позиції. Передача відбувається під контролем двох груп "начальства" - кадрових офіцерів ЗС РФ.

У н.п. Новоазовськ терористи обладнують склад ПММ, північніше від місця розташування аналогічного складу, знищеного артилерією ЗС України навесні цього року.

У зв'язку з кадровими проблемами і відсутністю охочих вступати до лав НВФ, російська влада виділила так званому "міністерству оборони" терористичної організації "ДНР" бюджет на "армійський піар". "Творча інтелігенція" "ДНР", збуджена можливістю отримати кілька продуктових наборів у винагороду, взялася створювати телевізійні ролики, плакати, білборди та іншу агітаційну продукцію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: зона АТО, Тиша | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]