Сб, 2024-04-20, 09:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:10
Україна не відмовлятиметься від ЗНО, але систему освіти реформує. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

  Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив на засіданні Національної ради реформ, що "взагалі навіть немає дискусії щодо ЗНО. Воно було, є, і воно буде. Іншої системи вступу до вищих навчальних закладів при цьому складі Кабінету міністрів не буде". Про це повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Яценюк також зазначив, що закон про вищу освіту є прогресивним і "великим досягненням". "Цей закон ми почали розробляти у 2012 році, ще перебуваючи в опозиції", - наголосив він та додав, що цей процес очолила нинішня голова парламентського комітету з питань освіти й науки Лілія Гриневич та інші співавтори.

Цей закон, підкреслив глава уряду, дав вищим навчальним закладам додаткову автономію, зокрема фінансову – відтепер вони можуть відкривати рахунки в банках, а не лише в Державному казначействі.

Яценюк наголосив, що певні положення цього закону потребують імплементації, в тому числі – в питанні держзамовлень: "Ми це зробимо. Ми впровадимо схему "гроші ходять за дитиною". Нехай отримують ваучер і самі обирають вищий навчальний заклад. Треба відмовлятися від "совєтщини".

"Ми передбачили стимули для найкращих студентів. Чим краще ти навчаєшся, тим більшу стипендію отримуєш", – наголосив він.

За цим законом також створено агентство з забезпечення якості вищої освіти. "Ми по-іншому не позбудемося ВНЗ, котрі друкують дипломи", - додав Яценюк і наголосив, що завдяки скороченню неефективних вишів держава зможе "концентрувати фінансові бюджетні ресурси на тому, щоб розвивалися ті, які здатні давати освіту".

Він окремо зупинився на питанні професорсько-викладацького складу: "Це також потребує серйозної уваги".

Реформування середньої освіти глава уряду назвав складнішим питанням, ніж проведення змін у вищій школі: "Ми збудували стіну, не маючи фундаменту".

Яценюк нагадав, що обговорював питання реформ у середній освіті з директорами київських шкіл, які перемогли у відкритих конкурсах на посади.

Він наголосив на необхідності впровадити виборність директорів шкіл по всій Україні, як уже було проведено конкурси в Києві та плануються в Чернівцях.

Окрім того, необхідно передбачити ширшу фінансову автономію шкіл.

Яценюк також зазначив, що один комплект підручників на рік коштує мінімум 1050 грн, тоді як найдешевший планшетний комп’ютер - близько 2 тис. грн. "Це означає, що планшет окупається за два навчальних роки", - зазначив він і додав, що планшети також полегшуватимуть спілкування учнів із батьками та вчителями і між педагогами й батьками.

Очільник уряду підкреслив, що реформування середньої освіти потребує політичної волі. Яценюк зазначив, що мета – не закривати школи, а створити якісну систему освіти і відкрити для цих дітей можливість здати ЗНО і отримати якісну вищу освіту.

Зазначимо, в Україні 10 липня 2015 року почалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів, яка вперше проходила за новим законом про вищу освіту.

Гройсман запропонував у листопаді провести у ВР "день освіти"

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман вважає одним із "фундаментальних завдань" законодавче забезпечення змін у системі освіти.

"Фундаментальне завдання - сформувати пакет тих змін, які дозволять перебудувати на нові рейки сучасну освіту", - заявив Гройсман, виступаючи у понеділок під час засідання Національної ради реформ, повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Керівник парламенту назвав "ключовою проблемою" України "інституційну слабкість", зазначивши, що це призводить до неспроможності адекватно реагувати на виклики, зокрема, у освітянській сфері. За словами Гройсмана, ситуація, що склалася у системі дошкільної, шкільної, професійно-технічної та вищої освіти, не сприяє формуванню належної професійної підготовки молодих людей.

У цьому контексті Гройсман запропонував у листопаді провести у парламенті "день освіти" - розглянути пакет законодавчих актів, які передбачають нагальні зміни у освітянській сфері. "Ми зможемо сформувати єдину систему, єдиний освітній простір, і вирішити ті завдання, які є", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 803 | Додав: adminA | Теги: реформа, ЗНО, україна, Система освіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]