Чт, 2024-03-28, 23:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:44
Україна вичікує зниження ціни на російський газ. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Під час президентства Януковича природний газ з РФ для населення видавався дешевим через субсидії з державного бюджету в рахунок російських кредитів. Про це у програмі "Свобода слова" на ICTV заявив голова "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Щоб тримати цю ціну (для населення на газ – ред.), "Нафтогаз" позичив у "Газпрому" 2 млрд дол. Янукович позичив у Російської Федерації 3 млрд дол., які зараз нам потрібно повертати. Ці гроші нікуди не зникли. Не було ніякого чуда про газ за 20-30 доларів", - сказав Коболєв.

Він наголосив, що влада за часів Януковича просто брала у Росії кредити, які витрачалися у вигляді субсидій для населення, а також "субсидій" для себе – "вишок Бойка", тощо.

Також повідомляється, що закладений у формулі ціни газу за контрактом НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" 9-місячний лаг і поточна ринкова ситуація надають можливість прогнозувати найнижчу ціну за нього в четвертому кварталі 2016 року, вважає директор з розвитку НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"У нас дуже великий лаг у контракті. За тією формулою (яка зазначена в контракті – ред), швидше за все, в четвертому кварталі буде найдешевший газ, але почнемо закачувати вже в третьому", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Вітренко пояснив, що найдешевша ціна нафти була в першому кварталі цього року, а точніше – в січні.

Коментуючи поточну ситуацію на спотовому газовому ринку, директор з розвитку зазначив, що в компанії очікували їх на більш низькому рівні. "Зараз ми бачимо, що вони не стали дешевші", – констатував Вітренко.

Водночас він зазначив, що при ухваленні рішення про збільшення імпорту газу для закачування в підземні сховища для проходження опалювального сезону компанія враховує ціну за контрактом з "Газпромом".

"У нас головний фактор, який ми хочемо враховувати при прийнятті рішення, це все-таки ціна російського газу, щоб ми були більш менш комфортні з тим, що ми купуємо найдешевший газ, як ми це зазвичай робимо", – сказав директор із розвитку НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у першому кварталі 2016 року імпортував природний газ в Україну за ціною 198 дол. за тис. куб. м порівняно з 228 дол. і 266 дол. за тис. куб. м відповідно в четвертому і третьому кварталах 2015 року. Загалом у січні-березні цього року компанія придбала в Європі 2,01 млрд куб. м газу, повністю відмовившись від його закупівлі в Росії.

Кварталом раніше "Нафтогаз" придбав 3,03 млрд куб. м газу зокрема в Росії – 2,39 млрд куб. м, а в третьому кварталі 2015 року газ сумарним обсягом 2,36 млрд куб. м також закуповувався лише в Європі.

Глава НАК Андрій Коболєв минулого тижня повідомив, що "Нафтогаз" накопичує кошти в державних банках для закупівлі імпортного природного газу за мінімальними цінами в третьому кварталі 2016 року.

У минулому опалювальному сезоні Україна почала відбір газу з ПСГ з 30 жовтня 2015 року за наявності запасів в обсязі 17,06 млрд куб. м газу, завершивши його 6 квітня 2016 року з запасами 8,45 млрд куб. м. Запаси природного газу в ПСГ до 14 травня зросли майже на 0,5 млрд куб. м – до 8,92 млрд куб. м.


   

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 701 | Додав: adminA | Теги: україна, російський газ, зниження ціни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]