Чт, 2024-04-25, 11:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:25
Українці допоможуть татарам відсвяткувати Хидирлез
Інші останні Новини з регіонів України

Мусульманське свято Хидирлез, що символізує початок посівних робіт, відзначать у Києві на "Кримській галявині" в рамках фестивалю "ПаскаФест". Про це розповіли організатори - державне підприємство "Кримський дім", повідомляє "Крим. Реалії".

"А після Великодня "Кримська галявина" святкуватиме Хидирлез!" - йдеться в повідомленні відомства.

Хидирлез - одне з найбільших свят у тюркських народів, святкування якого в XIX столітті тривало три дні. Відзначається 6 травня як день, в який пророки Хідр (аль-Хідр) і Ільяс (Ілля) зустрілися на землі. В обрядах простежуються риси стародавньої скотарської традиції.

В анексованому Росією Криму цей день відзначають 3 травня.

У соціальних мережах опублікували документ, згідно з яким російська влада Криму зобов`язала забезпечити обов`язкову явку на свято бюджетників і школярів. Представники Меджлісу кримськотатарського народу заявили, що відмовляються брати участь в святкуваннях Хидирлезу, організованих російською владою Криму. Утриматися від таких святкувань вони також закликали і своїх співвітчизників.

У Києві на відвідувачів "Кримської галявини" чекають страви кримської кухні, можна також взяти участь у майстер-класах, придбати сувеніри та зіграти в безпрограшну благодійну лотерею, послухати пісні, кримськотатарську народну музику у виконанні традиційних кримськотатарських інструментів учасниками музичної школи-студії "Makam" під керівництвом Джеміля Карикова.

Спецоперація "ликование", закамуфльована російськими окупантами під виглядом свята Хидирлез, провалилася з гуркотом - Чубаров

Реальна кількість учасників "свята" кримських татар Хидирлез, який у Криму провели російські окупанти, виявилася мізерно малою. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Дзвінкий ляпас окупантам і їхнім поплічникам в окупованому Криму. Як і очікувалося, реальна кількість учасників "свята", що проводиться сьогодні в Криму російськими окупантами, виявилася мізерно малою порівняно з анонсованими окупантами "40-50 тисяч осіб"... Спецоперація "ликование", закамуфльована російськими окупантами під виглядом проведення кримськотатарського національного свята Хидирлез, провалилася з гуркотом", - написав він.

"Хоча, зрозуміло, паскудники-колаборанти Смирнов, Бальбек, Ільясов, у передчутті неминучого розносу від своїх господарів за провалене ними спецзавдання, проверещали через російські ЗМІ про "небувалу кількість" учасників...

"Свято пройшло з широким розмахом і зібрало понад 50 тисяч учасників" - істерично прокричав "віце-прем'єр", більш відомий серед кримських татар під прізвиськом "Бовдур". Ясна річ, російські пропогандони негайно розтиражували цю нісенітницю..." - зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу.

"Мої телефонні співрозмовники з Криму звернули також увагу на те, що цього року серед проти волі зігнаних владою бюджетників та артистів, які вочевидь переймаються відведеною їм роллю, помітно вирізнялися особи, явно далекі від належності до кримських татар, але безмірно раді можливістю поїсти та потусити "на халяву". А якщо додати, що цих любителів дармового пригощання ще й безкоштовно підвезли до місця частування, ми можемо отримати повне уявлення про "свято", влаштоване окупантами на тлі масових репресій і свавілля, що чиниться ними у Криму проти кримськотатарського народу", - резюмував Чубаров.

Нагадаємо, торік Хидирлез теж відбувся в Києві. Меджліс кримськотатарського народу відмовився святкувати Хидирлез на території окупованого Криму.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 737 | Додав: adminA | Теги: татари, українці, свято Хидирлез | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]