Чт, 2024-04-25, 08:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:37
Україні Естонія повернула тисячолітній скандинавський меч
Інші останні Культурні новини

Естонія передала Україні конфіскований 1 березня на естонсько-російському кордоні стародавній скандинавський меч.

Як поінформували у прес-службі Міністерства культури України, урочиста церемонія передачі-отримання Меча Вікінга відбулася 12 квітня у Центрі української культури у Таллінні. Сьогодні, у п'ятницю 13 травня, меч привезли до Києва.

"Вчора естонська сторона урочисто передала українській делегації Меч Вікінга у межах співпраці країн-учасниць Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14 листопада 1970 року. Поверненню цієї цінності до України ми сердечно завдячуємо естонській стороні, яка затримала передачу меча до Росії. Зі свого боку Україна надала докази про те, що знайдений меч був незаконно вивезений з території України Важливо, що такий шляхетний крок дружньої Естонії продовжує нашу співпрацю у час, коли ми прагнемо до євроінтеграції", - зазначив начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Мінкультури Василь Рожко.

Він також повідомив, що надалі раритетний меч буде переданий Національному науково-дослідному реставраційному центру України для проведення експертизи та реставраційних робіт, після чого меч передадуть до Музейного фонду України і він буде представлений до широкого огляду.

Нагадаємо, 1 березня в Естонії було конфісковано меч епохи вікінгів. Стародавню зброю виявили естонські митники під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією. У водія - громадянина Бєларусі - не виявилося дозволу на транспортування раритету. Під час експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років. Процедуру передачі розпочали після того, як посольство України передало естонській стороні документальні підтвердження того, що меч було знайдено на території України, надані аукціоном "Віоліті".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 865 | Додав: adminA | Теги: тисячолітній скандинавський меч, україна, Естонія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]