Чт, 2024-04-25, 10:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:27
Українські військові починають відведення озброєнь. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

  У понеділок, 5 жовтня, починаючи з Луганської області, в рамках першого етапу українські військові починають відведення танків від лінії розмежування.

Як інформує прес-центр АТО на своїй сторінці у Facebook, за домовленостями процес відведення поділений на 2 етапи і триватиме 41 добу.

"Загалом у ході відведення будуть переміщені у визначенні райони танки Т-64 та Т-72, протитанкові гармати Д-48 та Д-44 калібру 85 міліметрів та міномети 2Б-9 82-міліметрового калібру", - уточнили у штабі.

Водночас, як уточнив речник АТО у Луганській області Руслан Ткачук, для танків уже визначено маршрути та полігони зосередження. "Вони повною мірою відповідають міжнародним домовленостям та забезпечують можливість маневру у разі порушення режиму припинення вогню протилежною стороною", - зазначив Ткачук.

З відведення озброєння на Луганщині (у командуванні сектору "А" обіцяють, що зроблять це швидше, ніж за 14 діб) розпочнеться почергове відведення бронетехніки та озброєння у секторах "С", "Б" та "М".

Процес відведення техніки і озброєння є двостороннім і проходитиме під наглядом представників ОБСЄ та засобів масової інформації.

У зоні АТО впродовж вчорашньої доби противник майже повністю дотримувався мирних домовленостей.

Водночас вчора спостерігачі на тимчасово окупованій території все ж зафіксували відкриття вогню бойовиками, котрі о 10.45 за 2 кілометри від Гранітного, що на Маріупольському напрямку, били з автоматичного гранатомета в напрямку лінії розмежування.

"Фактична відсутність обстрілів українських позицій, мирних населених пунктів бойовиками дозволила й надалі успішно реалізовувати роботи у соціальних і гуманітарних сферах", - йдеться у повідомленні штабу.

Так, нещодавно у селищі Бердянське за сприяння груп цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України розпочалися роботи з відновлення водопостачання та ремонту центральних доріг.

А ось у селище Олексіївка Великоновосілківського району Донецької області, де дислокується одна з частин сил АТО, офіцери цивільно-військового співробітництва доставили понад 5 тонн вугілля.

26 серпня в Мінську Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилася про припинення вогню на Донбасі з початком нового навчального року в школах.

29 серпня бойовики вперше не використовували озброєння калібру понад 100 мм.

Штаб АТО останнім часом відзначає стабілізацію ситуації на Донбасі. За даними Спільного центру контролю і координації, режиму припинення вогню повністю дотримуються обидві сторони конфлікту.

А ось моніторингова місія ОБСЄ не підтверджує повного дотримання перемир'я.

При цьому президент Петро Порошенко заявив, що 5 вересня - "перший тиждень, коли на фронті не стріляють і коли нарешті почали працювати Мінські домовленості".

8 вересня міністр оборони України Степан Полторак зазначив, що кількість обстрілів сил АТО з боку бойовиків мінімальна за останні півтора року.

Нагадаємо, 29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікується, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

Лідер окупантів "ЛНР" Ігор Плотницький вже пообіцяв підписати угоду.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 810 | Додав: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]