Ср, 2024-04-24, 10:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:17
Увійшли вже шість фільмів до "Енциклопедії Майдану"
Інші останні Культурні новини

До спецпроекту "Енциклопедія Майдану" увійшли шість фільмів: "Мир", "Хоттабич і його команда", "Очищення", "Євромайдан SOS", "Канцелярська сотня" та "Мова". Наступні фільми будуть показані на XIII Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA у Києві.

Весь цикл "Енциклопедія Майдану" буде представлений у 252 містах і містечках України під час Мандрівного фестивалю, у 158 кіноклубах медіапросвіти Docudays UA та в кінотеатрах Європи й Америки в рамках проекту "Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом", передає Gazeta.ua.

"Енциклопедія Майдану" – спецпроект Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який здійснюється за підтримки Посольства Швеції в Україні. Це цикл короткометражних документальних фільмів. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь.

"Під час Євромайдану режисери та журналісти, які співпрацюють із фестивалем Docudays UA, щодня знімали події, героїв і самі брали участь у різних акціях. Вони приходили відігріватися або й ночувати в офіс фестивалю Docudays UA, який розташований за 100 метрів від Майдану, показували те, що зняли, обговорювали, що можна з цього зробити. Так народився фільм "Євромайдан. Чорновий монтаж", який відкривав Docudays UA у 2014 році. Але знятого матеріалу набагато більше, тому згодом виник задум зробити цикл короткометражних документальних фільмів про громадські ініціативи самоорганізації, які народилися під час Євромайдану" – розповідає про ідею проекту продюсер циклу, арт-директор Docudays UA Роман Бондарчук.

Режисер фільмів "Енциклопедії Майдану" Сергій Лисенко зазначив, що вони працюють над фільмами, щоб зберегти безцінний досвід Євромайдану і показати, яке продовження він отримав зараз.

Перші стрічки можна переглянути в онлайн-кінотеатрі.

Раніше повідомлялося, що

Довідка

Docudays UA (Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA) — найбільший міжнародний фестиваль документального кіно в Україні. Проходить щороку у Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми програми в регіонах України у рамках Мандрівного фестивалю.

Під час Docudays UA до Києва приїздять кіномитці з Європи, Америки, Азії та Африки. Щороку Фестиваль демонструє глядачам Україну очима іноземних документалістів.

Уперше фестиваль під назвою "Дні кіно про права людини" відбувся у 2003 році. Тоді до програми входили документальні та ігрові фільми. Більшість із них були українськими прем'єрами. Другий фестиваль відбувся у 2005 році й мав додаткову назву "Український контекст". Цього разу програма складалася здебільшого з неігрових фільмів. Після показів у Будинку кіно в Києві фестиваль вирушив у подорож областями України. Так виник Мандрівний фестиваль "Дні кіно про права людини".

Наступного року на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA) "Український контекст" було прийнято до міжнародної Мережі фестивалів про права людини Human Rights Film Network (HRFN).

У 2006-му на фестивалі вперше працює журі, а наступного року свій приз запроваджують також українські журналісти. У 2008 році програму було розділено на два конкурси: творчий і правозахисний - із власною командою журі кожен. Крім того, 2008-го фестиваль було остаточно перейменовано на Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Головна мета Docudays UA — сприяння підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 756 | Додав: adminA | Теги: шість фільмів, Енциклопедія Майдану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]