Чт, 2024-03-28, 23:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:42
В Києві на "Молодості" покажуть номінантів на "Оскар"
Інші останні Столичні новини - новини Києва

З 24 жовтня по 1 листопада в Києві пройде 45-й міжнародний кінофестиваль "Молодість". Кожного року в програмі фестивалю більше 250-ти стрічок. Gazeta.ua пропонує ТОП-7 фільмів "Молодості", які висунуті на "Оскар".

"Барани"

Фільм 38-річного ісландського режисера Грімура Хаконарсона "Барани" Ісландія висунула на міжнародну премію "Оскар". Стрічка вже здобула перемогу на Каннському фестивалі в номінації "Особливий погляд". Сюжет розповідає про історію життя двох братів Гуммі та Кідді, що проживають в одній з долин Ісландії. Обидва мають найкращі отари овець в країні. Та хоча брати ведуть однаковий спосіб життя, вже багато років не спілкуються один з одним. Раптово отари овець Кідді вражає смертельна хвороба, що швидко розповсюджується всією долиною. Місцева влада вирішує ізолювати тварин в ураженій ділянці. Це гірка новина для фермерів, для яких вівці — це єдиний прибуток. Брати не хочуть здаватись. Кожен із них вирішує проблему по-своєму: Кідді застосовує гвинтівку, а Гуммі звертається до певних хитрощів. Через багато років брати знову об'єднались, щоб врятувати рідкісний вид овець.

Головні ролі зіграли 60-річний Сігюрдюр Сігюрйоунссон та 66-річний Теодор Юліуссон. Фільм "Барани" відкриє Скандинавську програму кінофестивалю "Молодість"

"Сидів голуб на гілці, міркуючи про життя"

Ще одна стрічка скандинавської програми висунута на "Оскар" від Швеції. Історія розповідає про двох торговельних агентів — Сема та Джонатана, які під час подорожей продають різні речі. Режисер стрічки — Рой Андерссон. Відомий своїми роботами "Швецька історія кохання" та "Пісні з другого поверху". Назву фільму "Сидів голуб на гілці, міркуючи про життя " режисер взяв з відомої картини Пітера Брейгеля-Старшого "Мисливці на снігу". На деревах сидять два голуби, які ніби-то спостерігають за всім, що відбувається на полотні. Глядач побачить 39 трагікомічних скетчей, які показуєть різноманітність людського життя. В основі стрічки лежать ремінісценції з "Дон Кіхоту" Сервантеса та "Злочину та кара" Достоєвського. В 2014-му році фільм отримав головну нагороду Венеційського фестивалю.

"Мустанг"

"Це одночасно радикальний і сучасний вибір, який враховує появу нового покоління кінематографістів. Той факт, що Франція обрала для "Оскара" цей фільм, ясно сигналізує про захист свободи слова", - розповідає турецька режисерка Деніз Гамзе Ергювен про свій фільм "Мустанг", який Франція висунула на "Оскар". Стрічка розповідає про конфлікт поколінь в традиційному турецькому суспільстві. У центрі оповіді - історія п'яти сестер-підлітків, що живуть в одному з сіл на півночі Туреччини. Волелюбні школярки стикаються з невблаганною суворістю домашнього виховання, яке їм нав'язують старші родичі, однак дівчата не бажають миритися з цим.

Цей фільм — повнометражний дебют Ергювен як режисерки. Бюджет стрічки — 1,3 мільйони євро. Прем'єра відбулась на Канському кінофестивалі. У Франції "Мустанг" вийшов в прокат у червні. Його подивились вже більше півмільйона людей.

"Ішканул"

17-річна Марія, дівчина з племені Майя, живе та працює на кавовій плантації разом зі своїми батьками в Гватемалі. Поблизу них знаходиться активний вулкан, за яким вирує інше, невідоме життя. Батьки дівчини вже вирішили, що вона вийде заміж за старшого працівника ферми. Але Марія хоче побачити, що знаходиться по той бік вулкану. Вона знайомиться з одним з працівників плантації, який хоче втекти в США, та зваблює його, щоб піти з ним.

Фільм "Ішканул" висунутий на "Оскар" від Гватемали. Режисер — Хайро Бустаманте. Це режисерський дебют, який відмітили судді на Берлінському кінофестивалі.

"Все почалося, коли я зустрів Марію, справжню Марію - жінку з народу какчикелі, який живе в дуже віддаленому регіоні, де є велика концентрація людей, що етнічно належать до майя какчикелі. Моя мати, яка працює лікарем, проводила медичну кампанію, щоб спробувати переконати тих жінок вакцинувати дітей проти поліомієліту. Тоді ця хвороба вирувала серед населення. Потім вона зустріла цю жінку і представила її мені. Вона розповіла мені свою історію, я уявляв собі це, і коли зустрів її знову, я попросив її дозволу, щоб розказати це всім вам. Вона сказала: "Я дійсно хочу, щоб ви поділилися цією історією, бо це історія багатьох жінок, не тільки моя. Але я не хочу, щоб ви говорили ім'я, і я не хочу дивитись фільм". Вона додала:"Ви зробили добру справу, розповівши все мені, але не повертайтесь, щоб це показати". Тепер ви знаєте, як все розпочалось", - розповів Хайро Бустаманте.

"В лабіринті мовчання"

Німецький фільм "В лабіринті мовчання" 51-річного режисера Джуліо Річчіареллі висунутий на "Оскар" від Німеччини в номінацію "Найкращий фільм іноземною мовою". Стрічка розповідає про 60-ті роки Німеччини ХХ століття. Головний герой фільму молодий прокурор Йоханн Радманн через 15 років після завершення Другої світової війни знаходить справу шкільного вчителя Чарльза Шульца, який був командиром табору Освенцим. Радманн всіма силами намагається притягти до відповідальності Шульца й добитися справедливого покарання. Під час роботи над справою виявляється, що багато колишніх членів персоналу Освенцим займають впливові посади в керівництві. Головному героєві допомагає генеральний прокурор Фріц Бауер. Радманн занурюється в лабіринт мовчання, де кожен намагається похоронити минуле.

Головні ролі виконали 34-річний актор Олександр Фелінг та 41-річний актор Андре Зіманський. "В Німеччині, 15 років після Другої світової війни, один молодий чоловік змушує цілу країну подивитися в її минуле", - говорить слоган стрічки.

"Браво!"

"Якби я знав, що виграю цей приз, я б був більш серйозним, коли знімав це, - розповідає чеський режисер Раду Жуде після перемоги його стрічки "Браво" на Берлінському фестивалі в номінації "Краща режисура". Фільм розповідає історію двох вершників, жандарма Костандіна з його сином. Вони їздять пустелею, щоб знайти раба-втікача, якого підозрюють у стосунках з дружиною їх колишнього господаря. Пошуки цигана-кріпака перетворюються на захопливу подорож східноєвропейьскими землями, де проживають турки, румуни, мадяри, росіяни та євреї. Дія відбувається на Волощині в 1835 році. Фільм висунули на "Оскар" від Румунії.

Головні ролі зіграли 58-річний Теодор Корбан та 38-річний Тома Кузін. Фільм знятий на чорно-білу плівку. Його бюджет — 1,25 мільйони доларів.

"Літо Сангайле"

За головну премію американських кінокриктиків змагатиметься ще один фільм, представлений на Молодості в програмі "Sunny Bunny", - "Літо Сангайле". Стрічка режисерки Аланте Кавайте висунута на "Оскар" від Литви. Сюжет розповідає про 17-річну дівчину Сангайле, яка захоплюється спортивними літаками. На святі авіації вона знайомиться зі своєю одноліткою Осте. Не дивлячись на те, що нова подружка — повна протилежність Сангайле, саме вона вмовляє її зважитись на перший політ. Сангайле розповідає Осте свій найбільший секрет й знаходить у свої 17 років щире кохання.

"Та ж історія з хлопчиком і дівчинкою не була б сприйнята, як мені хотілось, щоб це було. У цьому випадку, я грала на тому, що інша людина є дзеркалом. Сангайле, дівчина з Вільнюса, має все, але вона нічого не робить з цим. Осте займається підробітком протягом літа, але в той же час, вона має все. Я хотіла грати на контрастах, на симетрії тіл", - розповідає Аланте Кавайте.

Головні ролі зіграли Юлія Степонайтіте та Айсте Диржюте.

Нагадаємо, Міжнародне журі Національного конкурсу 45-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" очолить український режисер Роман Балаян.

До складу журі увійшли: Катрін Дюссар (продюсер, Франція), Ярослав Пілунський (оператор, Україна), Даріуш Ґаєвський (режисер, сценарист, Польща), Матіас Фрайгоф (актор, Німеччина), Мікеланджело Мессіна (директор фестивалю в Іск'ї, Італія).

Переможець національного конкурсу, як і міжнародного, отримає приз - золотого Скіфського оленя і грошову премію 2,5 тис. дол. Оголосять лауреатів на урочистому закритті фестивалю 31 жовтня у Національному театрі ім. Франка.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 859 | Додав: adminA | Теги: оскар, молодість, номінанти, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]