Чт, 2024-03-28, 10:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:44
Відзначає 80-річний ювілей геніальний митець Іван Марчук
Інші останні Культурні новини

Геніальний український живописець Іван Марчук, засновник нового стилю у мистецтві – "пльонтанізму", відзначає сьогодні 12 травня свій 80-річний ювілей.

Народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т.Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва привітав і президент Петро Порошенко.

"Разом з мільйонами співвітчизників захоплююся вашим талантом, вашими геніальними полотнами, які є відображенням безмежної душі українського народу. Глибоко шаную вашу твердість у відстоюванні свободи художнього самовираження, незламність і громадянську мужність. Ціную ваше вміння творити добро і дарувати його людям", - цитує поздоровлення голови держави прес-служба президента.

Іван Марчук народився 12 травня 1936 року в Тернопільській області. Закінчив художнє училище і художній інститут у Львові. У 60-ті роки переїхав до Києва. Радянська влада не визнавала робіт художника. У 1989 році Марчук емігрував до Австралії, пізніше жив у Канаді та США. У 2001 році, у вересні, повернувся до України. Після президентських виборів у лютому 2010 року Марчук зізнавався, що задумався про нову еміграцію: "Три дні нічого не малюю - депресія, немає перспективи. Таке зі мною було в радянські часи, поки не поїхав... ".

Всього спадщина художника налічує 11 творчих циклів і більше 5 тисяч картин, хоча сам Марчук ділить свою творчість на 10 періодів. Британська газета The Daily Telegraph назвала художника одним зі ста геніїв людства. У 2004 році в Києві заклали музей Івана Марчука, проте він і досі не побудований.

"Майже 20 років я був за бортом. Нібито я є, але мене нібито й нема. Знаєте, я й сьогодні перебуваю в певному "гетто". Насамперед це стосується моїх виставок, транспортування картин за межі України. За останні два роки зробив 8 виставок - у Литві, Німеччині, Польщі. Але ви навіть не уявляєте, з якими страшними боями це вивозилося і ввозилося назад, в Україну. Взагалі, я дуже важко жив. Можливо, тому, що постійно воюю за справедливість. І в цій боротьбі - критерій життя ", - розповідав журналістам художник у січні 2016-го, коли в київському "Мистецькому арсеналі" проходила ретроспективна виставка "Генотип вольності". Тоді, нагадаємо, в експозиції представили близько 150 робіт з семи творчих циклів художника: "Голос моєї душі", "Пейзаж", "Біла планета 1", "Біла планета 2", "Натюрморт", "Нові експресії" та "Погляд у Безмежність".

"Бути вільним і обмеженим - різні речі. Навіть коли мене обмежують, я все одно лишаюся вільним. Знаю, що мене кудись не випускають, десь не приймають або ж не нагороджують чи не виставляють. Однак я лишаюся вільним", - сказав Марчук.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 662 | Додав: adminA | Теги: геніальний митець Іван Марчук, 80-річний ювілей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]