Пт, 2024-03-29, 09:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:09
Виші перестануть "плодити" юристів. Пріоритет - IT-шники
Інші останні Культурні новини

Міністерство освіти і науки пропонує різке збільшення держзамовлення на фахівців у сфері ІТ і скорочення на економістів та юристів. Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає "Укрінформ".

"Для нас є дуже важливим відреагувати на потреби ринку праці, які більш-менш прогнозовані. Зокрема, у сфері ІТ у нас різко зросте державне замовлення. Ми пропонуємо понад тисячу місць державного замовлення додатково на ІТ-спеціальності. Це дуже важливо. І на це є потреба на ринку праці. Скорочується державне замовлення на правників, економістів", - сказала Гриневич.

За її словами, так само будуть відбуватися зміни в державному замовленні відповідно до того, як буде на них реагувати і сам абітурієнт. І в цьому відмінність розподілу місць держзамовлення. Якщо раніше переважно це розподілялося вручну між університетами, то зараз місце держзамовлення іде за абітурієнтом із високими балами ЗНО. Але при цьому на кожну спеціальність є визначений обсяг місць держзамовлення.

"У цій вступній кампанії ми визначаємо мінімальний і максимальний поріг державного замовлення для вищих навчальних закладів. Наприклад, якщо наші абітурієнти з високими балами ЗНО будуть обирати якийсь певний вищий навчальний заклад, то він зможе мати можливість трохи збільшити своє державне замовлення - коли вони приходять з цими місцями державного замовлення у цей вищий навчальний заклад. Але це також буде обмежуватися - не більше ніж 25% від того порогу держзамовлення, який був попередньо визначений для абітурієнтів", - уточнила міністр.

Іспити в абітурієнтів з окупованих територій прийматимуть до 26 липня

Освітні центри, що почнуть діяти цього року для абітурієнтів з окупованого Криму та зони АТО, прийматимуть іспити до 26 липня, заявила Гриневич.

"Документи для вступу для здобуття вищої освіти за державним замовленням тільки за денною формою навчання приймаються до 18-ї години 24 липня. Вступні іспити в освітніх центрах проводяться до 26 липня. А зарахування - не пізніше 12-ї години 28 липня", - сказала Гриневич.

За її словами, попередньо потрібен час для подачі заяви й освітньої декларації, проведення оцінювання з української мови та історії України, тому для абітурієнтів із цих вразливих груп "все це буде орієнтовно займати час з не пізніше 12 липня".

Вона нагадала, що абітурієнти мають привезти свої нелегальні (видані Росією - ред.) документи про освіту, які будуть оформлені у вигляді їхньої освітньої декларації - які предмети вивчались, які за них оцінки.

"У нашому документі, на основі якого абітурієнт буде мати можливість вступати тільки в окреслений перелік вищих навчальних закладів (бо в будь-який вищий навчальний заклад - виключно за результатами ЗНО), ми пишемо "атестовано". Абітурієнт отримує оцінку за історію України і за українську мову за іспитами, які будуть проводитися в освітніх центрах. Якщо абітурієнт, вступивши до переліку вишів, захоче отримати повноцінний український атестат, йому доведеться скласти ДПА з кожного предмету. Цей атестат дозволить вступати в будь-який вищий навчальний заклад", - зауважила міністр.

Гриневич також уточнила, що вступні іспити готуватимуть виші, які будуть уповноважені до створення освітніх центрів.

В Україні запускають безкоштовний онлайн-курс з підготовки до ЗНО

Громадська організація "Фонд "Відкрита політика" з 1 червня запроваджує онлайн-курси з української мови та історії України за підтримки ЮНІСЕФ в Україні. Про це повідомила генеральний директор ГО "Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова.

"Ми будемо проводити з 1 червня онлайн-уроки з підготовки до здачі ЗНО. Це надзвичайно важливо, тому що українська мова та історія України не викладаються на окупованих територіях або викладаються в дуже обмеженому та спотвореному форматі", - підкреслила Жданова.

Вона зазначила, що ця інформація є на сайті Фонду "Відкрита політика", там можна ознайомитися з програмою онлайн-уроків. Їх також можна буде прослухати в режимі запису. Важливо, що у слухачів буде можливість співпрацювати з педагогами, отримувати домашнє завдання, консультації тощо.

Жданова нагадала, що існує Міжнародна українська школа, в якій уже навчається 150 школярів з Криму, можна долучатися і навчатися в ній дистанційно, починаючи з 1-го класу.

За її словами, на сайті МОН є перелік шкіл, які визначені як опорні для прикріплення на екстернат.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 816 | Додав: adminA | Теги: пріоритет - IT-шники, юристи, виші | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]