Чт, 2024-04-18, 07:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:27
З бібліотеки ім.Вернадського у Києві викрали "Апостол" першодрукаря Федорова
Інші останні Кримінальні новини

З фондів Національної бібліотеки України ім.Вернадського викрадено примірник найдавнішої надрукованої на території України книги – "Діяння і послання апостольські", виданої в 1574 році Іваном Федоровим у Львові.

"Справді, він ("Апостол") був вкрадений, але коментарів зараз дирекція (бібліотеки) не дає в інтересах слідчих дій", - повідомили у прес-службі бібліотеки в понеділок, 16 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

У прес-службі уточнили, що інформація про те, що книга відсутня у фонді, стала відомою 10 травня цього року.

У поліції заявляють, що відкрили кримінальне провадження за фактом крадіжки стародруків за ст.185 (крадіжка) Кримінального кодексу України, в даний час ведеться експертиза оцінки вартості викраденого видання, встановлюються особи, причетні до скоєння злочину.

"10 травня 2016 року в чергову частину Шевченківського управління поліції надійшло повідомлення про те, що з бібліотеки по вулиці Володимирській з відділу стародруків викрали книгу 1574 року видання. Крадіжку виявила заступник з наукової роботи, після чого вона відразу ж заявила в органи внутрішніх справ", - йдеться в повідомленні відділу комунікації Головного управління Національної поліції в м.Києві.

Пізніше поліція назвала прикмети підозрюваного в викраденні стародруку "Апостол" Івана Федорова з філії Національної бібліотеки України імені В.Вернадського.

"Працівники бібліотеки, які контактували з цією людиною, надали правоохоронцям приблизний опис його зовнішності. На вигляд чоловіку приблизно 35-40 років, зріст 170 см, худорлявої статури, русяве волосся", - йдеться в повідомленні прес-служби Нацполіції.

За словами працівників бібліотеки, до них прийшов чоловік, який назвався представником контролюючого органу і надав копії документів для проведення звірок тих книг, які в них зберігаються. Після чого назвав список тих видань, які він би хотів перевірити. При цьому попросив окреме приміщення, де б він зміг спокійно працювати. Упродовж дня чоловік кілька разів виходив із приміщення, залишавши при цьому свої речі. Наприкінці робочого дня він знову вийшов і назад уже не повернувся. Коли персонал бібліотеки почав звіряти видані йому для ознайомлення видання, вони виявили відсутність стародруку.

Зазначається, що поліція проводить усі необхідні оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення та затримання підозрюваної особи.

Як повідомляється на офіційному сайті бібліотеки, львівський "Апостол" було видано накладом близько 1-1,2 тис. примірників, наразі відомо близько 120 збережених примірників. При цьому у фондах Національної бібліотеки ім.Вернадського зберігаються 5 примірників, але всі вони неповні. Крім того, примірники книги є у книгосховищах Львова, Харкова, Дніпропетровська, а також в інших країнах – Бєларусі, Польщі, Болгарії, РФ, США та інших країн.

Книга видана у великому форматі, оригінальне видання складалося з 278 аркушів, зокрема 264 пронумерованих.

На сайті бібліотеки є можливість переглянути електронну копію повної версії тексту видання.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 630 | Додав: adminA | Теги: Апостол першодрукаря Федорова, Кража, Київ, бібліотека ім.Вернадського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]