Сб, 2024-04-27, 00:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:17
Запроваджується мораторій на виплату зовнішніх боргів у Києві
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві з 6 листопада запроваджується тимчасовий мораторій на виплату зовнішніх боргів міста. За відповідне рішення, підготовлене Бюджетною комісією Київради, проголосували 90 із 103 зареєстрованих у сесійній залі депутатів Київради, передає УНІАН.

Перед голосуванням депутати заслухали доповідь голови Бюджетної комісії Андрія Страннікова, який повідомив, що сьогодні після детального вивчення комісія ухвалила рішення рекомендувати Київраді ввести тимчасовий мораторій на виплату зовнішніх боргів з 6 листопада.

За його словами, Бюджетна комісія вирішила рекомендувати Київраді "запровадити з 6 листопада тимчасове зупинення здійснення платежів з обслуговування та погашення місцевих зовнішніх запозичень, залучених відповідно до рішення Київради від 28 грудня 2004 року, а також відповідно до рішення від 25 травня 2011 року".

Другим пунктом рішення комісії є пропозиція Департаменту фінансів КМДА тимчасово зупинити здійснення цих платежів за борговими зобов’язаннями. "Тому що таке право нам надано відповідно до закону України", - пояснив Странніков.

"Ми віримо, що цей крок не зашкодить пошуку компромісів з нашими кредиторами. Ми, як і раніше, твердо налаштовані на пошук такого вирішення проблеми боргового зобов’язання. Це буде влаштовувати абсолютно всі сторони", - додав Странніков і передав депутатам для ознайомлення проект рішення.

За інформацією Страннікова, Київ має 18 млрд грн боргів усього, включаючи зовнішні та внутрішні запозичення. На обслуговування всього боргу, за його словами, йде 2 млрд грн. Він звернув увагу, що зовнішні запозичення брались за курсом долара 5,05 грн, а зараз цей курс у рази вищий.

Як сказав Странніков, кредитори вважають, що в Києва досить коштів для погашення кредитів, але місто продовжить переговори і пошук компромісу, який влаштує і кредиторів, і Київ.

"Ми не маємо права поступатися інтересами киян у переговорах з нашими кредиторами. Ми просто не можемо зараз собі дозволити вилучити ці кошти з кишень киян і платити по тих боргах, які не ми накопичували", - заявив Странніков.

Як повідомили у прес-службі Київради, підставою для накладання мораторію є Закон "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом".

У 2005 році Київ випустив єврооблігації на суму 250 млн доларів під 8% річних, а в 2011 році - на 300 млн доларів під 9,375% річних.

У 2005 році міська влада розмістила євробонди на 250 млн доларів для фінансування будівництва Подільського мостового переходу. Лід-менеджерами за цією позикою Київради виступили банки Citіgroup і Credit Suisse.

У 2011 році були випущені єврооблігації на 300 млн доларів задля рефінансування іншого зовнішнього боргу Києва. Лід-менеджерами за цією позикою виступили Credit Suisse Securities (Europe) Limited), Лондонська філія Deutsche Bank AG, London Branch, LLC VEB Capital і VTB Capital PLC, зі співменеджером - ПАТ "КБ "Хрещатик".

Міський голова Віталій Кличко заявив, що позиція столиці на перемовинах з кредиторами - "отримати справедливі умови для української столиці та киян в нинішній ситуації. Переговори ще не завершено, і ми продовжуємо відстоювати свою позицію. Хочу зазначити, що нинішня влада Києва вперше з того часу покрила 1,200 млрд грн боргу. Це при тому, що ми також погасили заборгованість із зарплат бюджетникам, борги столиці за енергоносії, сформували збалансований соціально орієнтований бюджет".

Кличко дав протокольне доручення Департаменту фінансів та Департаменту економіки і інвестицій КМДА з`ясувати і доповісти, на що були взяті ці кошти і на що потрачені.

Странніков додав, що міська влада продовжує перемовини з урядом щодо зменшення вилучення податку на дохід фізичних осіб (ПДФО). Зараз із бюджету Києва до державного бюджету вилучається 60% ПДФО.

Нещодавно міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий РДЕ (рейтинг дефолту емітента) в іноземній валюті України до рівня "RD" (обмежений дефолт) з "С".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: Київ, виплата зовнішніх боргів, мораторій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]